Quantcast
Radio1_v_zivo


Svoj pametni telefon si do sedaj polnil/a NAROBE!
Radio 1 priporoča | 16. 1. 2017 11:48
Upoštevaj te nasvete in podaljšaj življenje svoji bateriji na telefonu
Ključne besede:     mobitel    pametni telefon    polnjenje    baterija
Pretirano polnjenje lahko škoduje tvoji bateriji

Ja, vsi poznamo to. Baterije na naših pametnih telefonih navadno zdržijo komaj en dan. Toda to je delno tudi naša krivda, saj jih narobe polnimo. Veliko nas misli, da polnjenje telefona samo za kratek čas povzroča škodo na bateriji ter da je boljše polniti baterijo šele, ko je čisto prazna. Vendar ne bi se mogli bolj motiti. Če želiš ohraniti baterijo na svojem telefonu v dobrem stanju, potem upoštevaj naslednje nasvete.

 

 

1. Ne imej ga priklopljenega, ko je že poln

 

Če pustiš telefon, da se polni čez noč tudi potem, ko je že poln, je dolgoročno slabo za baterijo. Ko si enkrat napolniš baterijo do 100%, je dobro telefon takoj izklopiti, saj je je tvoja baterija pod visoko napetostjo v tem času, to pa ji na dolgi rok lahko škoduje. 

 

Ko je telefon napolnjen, ga enostavno izklopi iz napajalnika. Polnjenje telefona je podobno telovadbi. Tudi ti bi bil/a utrujen/a, če bi ure in ure telovadil/a.

 

 

 

 

2. Bolje je, če telefona ne napolniš do 100%

 

Vsaj takrat, ko ti ni treba, ga ne napolni do konca, saj li-onske baterije ni potrebno napolniti do 100%, saj visoka napetost dolgoročno izčrpa baterijo. 

 

Bolje je polniti telefon večkrat po malo, kot pa v celem kosu in ga pustiti vključenega v napajalniku, ko je že poln.

 

 

3. Polni svoj telefon kadarkoli utegneš

 

Vse kaže, da so baterije na naših pametnih telefonih veliko bolj zadovoljne, če jih polnimo čez dan večkrat po malem, kot če jih polnimo v "večjem kosu", ko so že čisto izpraznjene.

 

Najboljši scenarij bi bil, da polniš svoj telefon, ko izgubi 10%. Seveda pa to za večino ljudi ni praktično, zato polni svoj telefon, ko pač utegneš. Čisto nič ni narobe s tem, če ga večkrat na dan vključiš in izključiš iz napajalnika.

 

 

4. Ne izpostavljaj telefona vročini

 

Baterije pametnih telefonov so precej občutljive na vročino. Zato, če opaziš, da je tvoja naprava že vroča med polnjenjem, jo hitro izključi iz napajalnika. 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del