LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

Ledena trgatev

Po šestih letih brali pri minus 12 stopinjah
Ključne besede: Ledena trgatev, Ormož, ledeno vino
Od zadnje ledene trgatve je minilo kar šest let. Grozdje mora namreč izpolnjevati zdravstvene in zrelostne pogoje, ki so celo zakonsko opredeljeni. Temperatura zraka mora biti dovolj nizka, da grozdne jagode v celoti zamrznejo, kar pomeni dolgotrajen mraz s temperaturami tudi pod minus 10 stopinj Celzija. Dovolj visoka mora biti tudi sladkorna stopnja. Nižja ko je temperatura, boljše je, saj vpliva na zgoščevanje sladkornega soka. Tudi stiskanje grozdja poteka kontrolirano pri temperaturi pod lediščem. Tako so se lahko minule dni v vinski kleti P&F Jeruzalem po dolgih šestih letih ponovno veselili ledene trgatve. Opravili so jo v svojem vinogradu Topol v Rinčetovi grabi v nedeljo zgodaj zjutraj in se kljub minus 12 stopinjam Celzija smelo lotili zadnje trgatve letnika 2016. Mitja Herga, direktor in glavni enolog kleti, napoveduje, da bodo iz sorte grozdja chardonnay pridobili 380 litrov izvrstnega ledenega vina, ki je med poznavalci in ljubitelji nadvse cenjeno in zaradi zahtevanih pogojev, ki so odvisni od narave, velja za pravo dragocenost. Ledeno vino chardonnay letnika 2016, še pravi Herga, bodo prvič ponudili konec leta 2018. Kakšno ime bodo izbrali za zlato rumenega vinskega posebneža z razkošnimi notami suhega sadja, pa še ne želijo razkriti.