Quantcast
Radio1_v_zivo


Brežiški stari most zaprt
| 10. 1. 2017 16:43
Železni most čez Savo in Krko močno načel zob časa
Ključne besede:     stari železni most    Brežice    zapora    obnova
Železni most čez Savo in Krko so nazadnje obnovili pred 20 leti.
110 let star železni most čez Savo in Krko so nazadnje obnovili pred 20 leti. (Foto: Občina Brežice)

Ivan Molan, župan občine Brežice
PRENESI DATOTEKO
o obnovi mostu

Eden od simbolov brežiške občine in mesta Brežice, železni ločni most čez reki Savo in Krko, ki je bil doslej namenjen lokalnemu prometu ter kolesarjem in pešcem iz Brežic na kranjsko stran, je že od junija zaprt za avtomobile, od novembra pa tudi za pešce in kolesarje. Je namreč nevaren in potrebuje temeljito obnovo, je pokazal ponovni natančen pregled stanja konstrukcije. Strokovnjaki Zavoda za gradbeništvo Slovenije so ugotovili, da je predvsem spodnji del mostu čez Savo prizadela močna korozija in ogrozila njegovo trdnost in nosilnost, zato je nujna čimprejšnja sanacija. Zgornji del konstrukcije je v bistveno boljšem stanju, saj so zaznali le poškodbe protikorozijske zaščite.

 

Med sanacijo bodo predvidoma zamenjali večino spodnjega dela železne konstrukcije pod voziščem. Izvedba del bo zaradi podpiranja mostu pogojena z več različnimi dejavniki, od vodostaja reke Save, vremenskih razmer, prestavitev infrastrukture, vezane na most, in podobno. Namen sanacije mostu je ohranitev obstoječega prometnega režima – torej enosmerni lokalni promet za osebna vozila, kolesarje, motoriste in pešce.

 

Občina Brežice bo obnovo izvedla v dveh fazah, najprej bodo obnovili most čez Savo in nato most čez Krko, ki je v boljšem stanju. Občina načrtuje izvedbo postopka javnega naročanja za obnovo mostu že v prvih mesecih letos. Ocenjena vrednost obnove je 850 tisoč evrov za most čez Savo, medtem ko bo sanacija mostu čez Krko predvidoma cenejša, skupna vrednost obnove je ocenjena na 1,2 milijona evrov.

 

Sredstva za obnovo bo morala zagotoviti občina sama, zato bodo morali s tem soglašati tudi svetniki, ki bodo morali projekt uvrstiti med prednostne naloge in to potrditi s sprejemom rebalansa proračuna za leto 2017. Sredstva za sanacijo bo potrebno zagotoviti tudi v proračunu za leto 2018, ko naj bi potekala obnova mosta čez Krko. Most bo predvidoma popolnoma zaprt za promet do novembra letos.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del