Quantcast
Radio1_v_zivo


V UKC Ljubljana zmanjkuje postelj
| 6. 1. 2017 6:56
Povečano število pacientov z okužbami dihal in gripo
Ključne besede:     UKC Ljubljana    gripa    virusi    epidemija    postelje
Virusi so na pohodu!

V zadnjih dneh se na UKC Ljubljana povečuje število pacientov z okužbami dihal in število obolelih z gripo, predvsem med starejšo populacijo, ki že imajo primarno težko kronično bolezen in so tudi lažje dojemljivi za različne virusne okužbe.

Ker se je povečal priliv pacientov na Internistično prvo pomoč Interne klinike UKC Ljubljana, ki potrebujejo hospitalizacijo, bodo krizno situacijo pomanjkanja postelj v naslednjih dneh ublažili tako, da bodo na KO za kardiologijo Interne klinike zagotovili 10 dodatnih postelj. Na Ortopedski kliniki bodo ravno tako zagotovili 10 dodatnih postelj, ki pa bodo na voljo do ponedeljka, v ponedeljek bodo v 6. nadstropju na KO za pljučne bolezni Interne klinike zagotovili dodatnih 12 postelj.

V začetku naslednjega tedna pa bodo odprli tudi Oddelek za epidemije v Bolnišnici dr. Petra Držaja. V petih letih, od leta 2011 dalje, od kar deluje poseben oddelek v času epidemij gripe, so na tem oddelku zdravili 834 pacientov.

V UKC Ljubljana svetujejo vsem, ki se še niso cepili, naj se cepijo proti gripi, saj je še čas. Cepljenje proti gripi še posebej svetujejo otrokom od 6. meseca do dveh let starosti, nosečnicam, starejšim od 65 let in ljudem s kroničnimi boleznimi. Priporočljivo pa je cepljenje tudi za sicer zdrave ljudi, saj tako pred okužbo ne le, da zavarujejo sebe, svoje družine in sodelavce, pač pa tudi tiste, ki so zaradi osnovnih bolezni še posebej ranljivi ter dojenčke do 6. meseca starosti, ki jih še ne moremo cepiti.

V sezoni gripe in drugih respiratornih prehladnih bolezni pa je dobro, da si redno in temeljito umivamo roke z milom, da redno čistimo površine in predmete z vodo in detergentom, da redno prezračujemo prostore. Pri negi in zdravljenju bolnikov pa si razkužujmo roke in druge površine, priporočljiva je uporaba obraznih mask.

Obiskovalce, ki obiskujejo svoje sorodnike in prijatelje v UKC Ljubljana pa prosijo, da hodijo na obiske za kratek čas in pa seveda zdravi.