Quantcast
Radio1_v_zivo


Odpovejte se uporabi pirotehničnih izdelkov
| 21. 12. 2016 14:12
V ponedeljek se je s pirotehničnim izdelkom hudo poškodoval mladoletnik
Ključne besede:     Poškodbe    deček    pirotehnični izdelki    Milena Trbulin
 nesreča
Grozljive poškodbe dečka, ki so nastale zaradi eksplozije pirotehničnega izdelka.

Milena Trbulin, PU Celje
PRENESI DATOTEKO
Nesrečo je povzročil večji pirotehnični izdelek.

V ponedeljek se je v domači hiši v okolici Šentjurja s pirotehničnim izdelkom zelo hudo poškodoval 14-letni deček. Poškodbe rok so bile tako hude, da so mu morali obe roki v zapestju amputirati. Deček pa ima tudi zelo hudo poškodovan obraz, oči in sluh. Močno eksplozijo, ki je poškodovala tudi del sobe v hiši, naj bi po besedah Milene Trbulin iz PU Celje povzročil večji pirotehnični izdelek. Policisti še niso natančno potrdili, za kateri pirotehnični izdelek je šlo, sklepajo pa, da bi lahko šlo za večji pirotehnični izdelek, kakršna sta denimo Cobra ali Mega, katerih prodaja ni dovoljena. Prav tako še zbirajo obvestila o izvoru sredstva, ki je povzročilo tako močno eksplozijo.

 

Ob tej nesreči policisti znova opozarjajo ljudi, naj se v teh prazničnih dneh odpovedjo uporabi pirotehničnih izdelkov. Če pa jih že kupujejo, naj to storijo le v trgovinah, ki imajo za prodajo dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Pri nakupu naj bodo pozorni na oznako CE, dobro pa naj se seznanijo tudi z navodili za uporabo. Že lani se je prav tako na celjskem območju s petardo Cobra huje ranil mladoleten fant iz območja Štor, ki so mu zaradi poškodb morali amputirati tri prste na roki.

 

Po zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih je prodaja pirotehničnih izdelkov dovoljena med 19. in 31. decembrom, uporabljajo pa jo lahko med 26. decembrom in 1. januarjem. Pirotehnične izdelke prve in druge kategorije lahko uporabljajo mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok in med katere spadajo predvsem petarde, pa je prepovedana.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del