Quantcast
Radio1_v_zivo


Program DORA v Novem mestu
| 14. 12. 2016 17:44
DORA za zgodnje odkrivanje raka dojk za Dolenjke in Posavke
Ključne besede:     DORA    ZD Novo mesto    Posavje    Bela krajina
Dr. Kadivec je direktorici ZD Novo mesto Alenki Simonič predal certifikat za izvajanje programa DORA.
Dr. Kadivec je direktorici ZD Novo mesto Alenki Simonič predal certifikat za izvajanje programa DORA.

Rak na dojkah je najpogostejši rak pri ženskah, na leto jih zboli 1200, kar pomeni, da povprečno trem ženskam na dan diagnosticirajo to bolezen. Presejalni program DORA, ki omogoča zgodnje odkritje raka na dojkah in s tem tudi veliko možnosti za ozdravitev, je odslej tudi v Novem mestu.

 

V novomeškem Zdravstvenem domu že od leta 1988 deluje ambulanta za bolezni dojk, letos pa so izpolnili vse pogoje za vzpostavil centra za program DORA, je povedala direktorica Alenka Simonič. V prvi vrsti so morali zagotoviti kader, zdravniki in radiološki inženirrji so se usposabljali na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Prenovili so prostore, ki so ločeni od ambulante za bolezni dojk, posodobili in nadgradili pa so tudi obstoječi mamograf, da so pridobili certifikat za varno izvajanje programa DORA. Kot je dejala Simoničeva, pa si želijo že prihodnje leto nabaviti še en mamograf, kako bodo zagotovili denar pa še ne ve.

 

Novomeški center je peti v Sloveniji. V program DORA, ki se izvaja strogo po evropskih smernicah, na dve leti vabijo ženske od 50. do 69. leta starosti, je pojasnil vodja programa na Onkološkem inštitutu dr. Maksimiljan Kadivec. Na področju Dolenjske in Posavja, razen Brežic, je približno 17 tisoč žensk v tej starosti, ki so primerne za vključitev v program DORA. Pričakujejo, da se jih bo na vabilo odzvalo med 70 in 80 odstotkov, kar že zagotavlja učinkovitost programa in zmanjšanje umrljivosti zaradi raka na dojkah za dobro četrtino obolelih.

 

Program DORA bo torej pokrival vse dolenjske in posavske občine, razen Brežic, ter Bele krajine, kjer pa naj bi čez dve leti začela delovati mobilna enota DORE. Do takrat imajo ženske iz brežiške občine in treh belokranjskih občin enake pravice za preventivno slikanje kot doslej – po 50. letu imajo pravico do brezplačne preventivne mamografije vsaki dve leti z napotnico osebnega zdravnika ali ginekologa v kateremkoli centru, ki to slikanje opravlja, je še povedal dr. Kadivec.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del