Quantcast
Radio1_v_zivo


Škofjeloški Šešir gre v stečaj
| 12. 12. 2016 10:34
Izjava župana Občine Škofja Loka
Ključne besede:     šešir    stečaj    klobuki    župan Ješe    Škofja Loka
Foto klobuki Šešir. vir: delo.si

"Na Občini Škofja Loka si vseskozi prizadevamo za vzpostavitev privlačnega, konkurenčnega poslovnega okolja za nadaljnji razvoj gospodarstva. Vselej smo imeli posluh tudi za klasične proizvodne panoge in podjetja, ki nadaljujejo in razvijajo dolgoletno lokalno obrtno in industrijsko tradicijo. Zato smo z zaskrbljenostjo in obžalovanjem sprejeli novico o začetku stečajnega postopka za škofjeloško tovarno klobukov Šešir, ki je del škofjeloške poslovne, tekstilne in klobučarske identitete ter tradicije. Prav tako smo zaskrbljeni zaradi izgube okrog 30 delovnih mest pretežno naših občanov," pravi škofjeloški župan Miha Ješe.

"Na stečajnega upravitelja g. Dušana Taljata smo naslovili predlog za vključitev občine v potek postopka in za sestanek, na katerem želimo predstaviti naše poglede na potek in razrešitev stečajnega postopka škofjeloške tovarne klobukov Šešir. Občina Škofja Loka predlaga stečajnemu upravitelju, da čim prej zagotovi možnost ponovnega zagona vsaj jedrnega, zdravega dela proizvodne. Izguba delavnih mest ne pomeni zgolj neposredne izgube delavnih mest, temveč tudi izgubo tradicije, znanj, veščin, proizvodnega znanja, saj je bilo podjetje Šešir ena od zelo redkih tovarn v svetu, ki še izdeluje klobuke od dlake do končnega izdelka. To so prepoznali tudi na razvojnem programu Central Europe, v okviru katerega smo letos uspešno kandidirali s projektom razvoja industrijskega turizma v tovarni klobukov Šešir in za ta namen tudi že pridobili nepovratna sredstva iz EU sklada."

Tovarna Šešir se nahaja na izjemni lokaciji, in sicer v samem srednjeveškem mestnem jedru, ki je zaščiteno kot kulturni spomenik. Prav tako je sam objekt tovarne primer odlično ohranjene industrijske dediščine 1. polovice 20. stoletja.

Občini Škofja Loka je izjemno pomembno tudi aktivno lastništvo omenjene tovarne na vhodu v srednjeveško mestno jedro – želijo si odgovornega lastnika, ki bo prepoznal in znal izkoristiti ves njen razvojni potencial.