Quantcast
Radio1_v_zivo


Negotova usoda Polzele
| 12. 12. 2016 10:08
Interesa za nakup Tovarne nogavic Polzela ni
Ključne besede:     Tovarna nogavic Polzela    SDH    Metka Hrovat    Marko Klemenčič
 Polzela
V Tovarni nogavic Polzela je zaposlenih približno 220 ljudi.

Slovenski državni holding od zasebnih vlagateljev ni dobil interesa za vstop v Polzelo. Ker v družbi ni mogoče vzpostaviti pozitivnega poslovanja, v SDH pa so ugotovili, da so bili načrti podjetja povsem nerealni, mora direktorica Metka Hrovat predstaviti poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja. SDH bo podjetje medtem poskusil prodati po delih.

 

Hrovatova pravi, da je pozitivno poslovanje možno zagotoviti le v primeru prihodkov v višini sedem milijonov evrov letno, kar pa družba samostojno ni sposobna zagotoviti. Zato bodo zdaj spet vzpostavil stik z vsemi potencialnimi investitorji in preverili njihov interes za posamezne dele družbe, bodisi s prenosom določenega števila zaposlenih, prodajo strojev, nepremičnin, blagovne znamke ali kombinacijo navedenega. Po navedbah SDH so bila dokapitalizacijska sredstva po vplačilu v celoti porabljena, velik del denarja pa je Polzela porabila za plačilo zapadlih obveznosti do Finančne uprave.

 

Nadzor v Tovarni nogavic Polzela je pokazal, da si je nekdanji predsednik uprave Tovarne nogavic Polzela Marko Klemenčič, ki je v začetku oktobra nenadoma odstopil, izplačeval plačo, ki je bila za 40 odstotkov višja od tiste, določene v pogodbi. Zaradi te kršitve so z njim po pojasnilih iz Slovenskega državnega holdinga dosegli dogovor o sporazumni prekinitvi pogodbe, Klemenčič pa je moral družbi povrniti vsa neupravičena izplačila.

 

V SDH so opozorili še, da so bile Klemenčičeve izjave za medije ob odhodu iz podjetja "skrajno zavajajoče", tudi tiste, ki so se nanašale na stanje v Tovarni nogavic Polzela. V SDH so tako na podlagi analize tekočih podatkov o poslovanju ugotovili, da doseženi rezultati družbe bistveno odstopajo od načrtovanih rezultatov poslovanja, ki so bili podlaga za odločitev države za sodelovanje v postopku finančne sanacije družbe. To je družbi že takoj po izvedeni dokapitalizaciji povzročilo primanjkljaj likvidnih sredstev in zmanjšalo višino kapitala družbe. Izkazalo se je, da so bili poslovni načrti družbe, ki jih je pripravila takratna uprave družbe, povsem nerealni, in da jih družba ni sposobna realizirati. Zoper nekdanjega predsednika uprave Marka Klemenčiča bodo zato v SDH vložili kazensko ovadbo.