Quantcast
Radio1_v_zivo


Škofjeloški pasijon vpisan na Unescov seznam nesnovne dediščine
| 2. 12. 2016 7:10
Loški pasijon sprejet na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine Unesca. Misija Etiopija je uspešno zaključena.
Ključne besede:     škofjeloški pasijon    unesco    seznam nesnovne dediščine    Škofja Loka
Škofjeloški pasijon v Unescu

Medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine, ki ga sestavlja 24 držav pogodbenic konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine, je na svojem rednem letnem zasedanju v Adis Abebi v Etiopiji sprejel odločitev o vpisu Škofjeloškega pasijona na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Pasijonska uprizoritev na podlagi izvirnega besedila patra Romualda, nastalega med letoma 1715 in 1727, znotraj srednjeveškega jedra Škofje Loke z več sto nastopajočimi, je tako uvrščena med globalno prepoznavna in priznana ustna izročila in izraze, uprizoritvene umetnosti, družbene prakse, rituale in praznovanja, znanja in prakse o naravi in svetu ter tradicionalne obrtne veščine, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Reprezentativni seznam vsebuje tiste elemente nesnovne dediščine, ki na globalni ravni demonstrirajo raznolikost te dediščine in osveščajo o njenem pomenu. Občina Škofja Loka bo kot nosilec Škofjeloškega pasijona še naprej zagotavljala kontinuiteto uprizarjanja ter sodelovanje skupin, skupnosti in posameznikov.

Reprezentativni seznam, na katerem je bilo do letošnjega zasedanja skupaj 314 elementov, je ob seznamu nesnovne dediščine, ki jo je nujno nemudoma zavarovati in registru dobrih praks najvidnejši izraz varovanja nesnovne kulturne dediščine v mednarodnem okolju.

Slovenija je konvencijo iz leta 2003 ratificirala leta 2008, ko je začel delovati tudi register nesnovne kulturne dediščine Slovenije. Kot prva enota nesnovne dediščine je bil leta 2008 v register vpisan ravno Škofjeloški pasijon, ki je bil leta 2012 tudi prvi razglašen za nesnovno kulturno dediščino posebnega državnega pomena.