Quantcast
Radio1_v_zivo


DIAGNOZA V 26. LETU ŽIVLJENJA: "Mislila sem, da je to bolezen starejših ljudi!"
Radio 1 priporoča | 18. 11. 2016 6:01
Življenje se ji je v enem samem trenutku obrnilo na glavo
Ključne besede:     diabetes    sladkorna bolezen    sladkor    kri
Bila je v nepopisnem šoku ...

Fant mi je rekel, da mu žeja v kombinaciji z utrujenostjo zveni kot simptom sladkorne bolezni, toda jaz sem mislila, da je to nemogoče. Žal je imel prav.

 

Mislila sem, da sladkorna prizadane samo starejše ljudi. Resda imam sladkorno bolezen v družini, ker je stric diabetik, toda zaradi tega se nisem preveč obremenjevala. Nisem niti poznala nikogar mlajšega, ki ima ta problem. 

 

Enkrat sem s fantom šla v Avstrijo. Ko sva se vračala proti domu, sem občutila nepopisno žejo. Spila sem litre vode, in seveda tudi gazirane sokove. Ne glede na to, koliko sem spila, so moja usta še vedno bila suha. Fant mi je rekel, da to ni normalno in da žeja v kombinaciji z mojo utrujenostjo kaže na sladkorno bolezen. Seveda sem rekla - ni šans! Stara sem 26 let in to je nemogoče. Kljub vsemu sem naslednje jutro šla dat kri v zdravstveni dom. Na tešče je bilo 17! Avtomatsko sem se odpravila v bolnišnico, a tam je bila raven sladkorja v krvi že 25. Polovico dneva sem preživela na infuziji, da bi padlo na 10. Ne morem niti opisati kakšen šok sem doživela takrat. Zdravniki so me takoj poslali na izobraževanje o prehrani in merjenju sladkorja doma.

 

 

 

Disciplina

 

Spomnim se, da sem poslušala zdravnico, toda nič nisem slišala. Neprestano sem si ponavljala samo: to se ne dogaja meni! Ne morem biti tako disciplinirana, ker ker to ni samo dieta, ampak življenje, ki ga moram živeti. Z diabetesom se borim že šest let. Na začetku sem bila na tabletih, zadnji dve leti pa sem na inzulinu. Moram priznati, da disciplinirana prehrana pomaga držati bolezen pod kontrolo, seveda če trebušna slinavka koliko toliko funkcionira. 

 

 

Košček čokolade

 

Najbolj se pravzaprav bojim nenadnih padcev sladkorja v krvi, ker ti še najbolj motijo kvaliteto mojega življenja. Zavedam se, da se lahko onesvestim kadar koli in da si takrat ne bom mogla poriniti v usta kocke sladkorja. Zato je dobro, da se ljudje zavedajo te bolezni, ker včasih lahko košček čokolade reši življenje.