Quantcast
Radio1_v_zivo


Pripravljeni na sneg
| 15. 11. 2016 10:12
Nigrad čisti občinske ceste in pločnike
Ključne besede:     Nigrad    sneg    pripravljeni
 Občanom Mestne občine Maribor bo tudi letos na voljo 20 kilogramov soli za posip.
Občanom Mestne občine Maribor bo tudi letos na voljo 20 kilogramov soli za posip.

Nigrad bo pripravljen in ne bo presenečen, ko bo zapadel prvi sneg. Ceste se plužijo po prioritetnem načrtu," je povedal prvi mož Nigrada Marko Žula.  Hkrati občane prosijo za razumevanje in strpnost, saj plužne enote ne morejo biti povsod hkrati.

Poudaril je, da Nigrad čisti občinske ceste in pločnike, ne pa tudi zasebnih poti in državnih cest, kot so glavne prometnice skozi mesto Ptujska, Tržaška in Cesta proletarskih brigad. Skupno gre pri Nigradu za 752 kilometrov poti in 465 kilometrov pločnikov.

Prve ekipe so bile na terenu že minuli konec tedna, ko je zasnežilo višje ležeče predele na Pohorju in Kozjaku. Že v petek pa so izvedli pregled vseh plužnih enot, ki ostajajo na podobni ravni kot prejšnja leta. Od skupno 80 jih 28, predvsem v odročnejših predelih, upravljajo kooperanti.

Občina bo letos za izvajanje del v zimski sezoni namenila 1,1 milijona evrov. "Za obdobje november in december 2016 je predvidena tudi predobremenitev proračuna za leto 2017 v višini 300.000 evrov, kar nam omogoča, da zimsko službo nemoteno izvajamo tudi v primeru, če proračun še ne bi bil sprejet," je pojasnil vodja občinskega urada za komunalo, promet in prosto Vili Eisenhut.

V izvajanje zimske službe je vključen tudi občinski Režijski obrat, ki sodeluje pri ročnem čiščenju na dogovorjenih lokacijah v mestu. "Enote, ki so v stalni pripravljenosti, bodo s pluženjem pričele, ko na glavnih cestah zapade do deset centimetrov snega, merilo za ostale ceste pa je do 15 centimetrov," je še povedal Eisenhut.

Dela nadzira medobčinski inšpektorat, katerega vodja Stjepan Oreški je poudaril, da so upravniki ali lastniki zgradb dolžni zagotavljati varnost in neovirano uporabo javnih prometnih površin. To pomeni, da morajo odstranjevati ledene sveče s streh in žlebov, pločnike za pešce pa ustrezno zavarovati. "Potrebno je preprečiti nevarno padanje snega s streh, na pročeljih, ki so obrnjena na javno cesto ali drugo javno površino, pa morajo biti nameščeni žlebovi in odtoki meteornih voda," je pojasnil.

Občanom Mestne občine Maribor bo tudi letos na voljo 20 kilogramov soli za posip, ki jo lahko brezplačno prevzamejo na sedežih mestnih četrti in krajevnih skupnosti.

Zimska sezona se bo uradno začela v torek, ko je na cestah tudi obvezna zimska oprema za vozila. Lastnike vozil Nigrad prosi, da v času snežnih padavin odstranijo svoja vozila z javnih površin ter tako omogočijo lažje delo zimskim službam. Pluženje v ozkih ulicah je namreč zaradi parkiranih vozil na ulici močno oteženo.

V lanski sezoni sicer niso imeli veliko dela. Izvedli so 11 osemurnih akcij pluženja in posipavanja cest ter porabili 418 ton soli in 1283 kubičnih metrov peska.

Za državne ceste na mariborskem območju po stečaju Cestnega podjetja Maribor skrbita Cestno podjetje Murska Sobota, ki iz baze v Lenartu na splošno rečeno pokriva območje severno od reke Drave, ter Cestno podjetje Ptuj, ki pokriva državne ceste južno od Drave ter Ptujsko cesto, Cesto proletarskih brigad in Koroški most v Mariboru. Tudi v teh dveh podjetjih so za STA danes povedali, da so že v pripravljenosti.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del