Quantcast
Radio1_v_zivo


10 trikov, da bo v tvojem stanovanju toplo, računi za ogrevanje pa nižji
Radio 1 priporoča | 15. 11. 2016 6:03
Odlični nasveti, ki ti bodo privarčevali kar nekaj denarja
Ključne besede:     triki    nasveti    ogrevanje    zima    radiator    kurjenje
Noči se vse hladnejše in vse bolj je potrebno kuriti

To je težka dilema - zmanjšati gretje, ali zmrzovati in tako privarčevati, ali narediti dom prijetno topel - kar pa lahko pomeni visok račun za ogrevanje in bankrot hišnega budžeta.

 

Obstajajo triki, da bo v tvoji hiši toplo in da ne boš zaradi tega imel prevelikih stroškov. Vse kar moraš narediti je, da upoštevaš teh 10 stvari:

 

 

1. Preveri, če morda uhaja toplota skozi slabo izolirana okna in vrata

 

Tesnjenje oken in vrat je najhitrejša in najcenejša opcija za reševanje uhajanja toplote. Gumijast trak, ki je dolg 6 metrov stane približno 3 €. Če želiš malce bolj efektivno zatesnitev, potem kupi silikonskega, za katerega boš plačal približno 10 € za 9 metrov. 

 

 

2. Če nimaš termostata, ga kar kupi, saj je vreden vsakega evra

 

Vgradnja avtomatskega termostata na radiatorje ti bo privarčevala nekaj denarja, ker ohranja temperaturo v prostoru. Poleg tega je odlična odločitev kupiti tudi digitalni odštevalnik časa, s katerim lahko določiš, kdaj se ogrevanje prižge in ugasne, ali pa kdaj se pojača oziroma zmanjša. Na primer, namestiš ga, da se vžge ali pojača kakšno uro, preden prideš domov. Takšno gretje ne bo prižgano cel dan, v domu pa bo kljub temu prijetno toplo.

 

 

3. Izkoristi vso energijo, ki pride iz radiatorja

 

Pod okna, kjer so radiatorji na zunanjih stenah, postavi odsevno folijo. Tako bo uhajanje toplote usmerjeno v prostor in ne v okno. Koristi tudi, če postaviš dodatno toplotno izolacijo izza radiatorjev, ki se nahajajo na zunanjih stenah, na primer stiropor. Zahvaljujoč temu, boš izgubljal manj toplote. 

 

 

4. Bodi moder pri prezračevanju hiše - naj gre v prostor svež zrak, toda naj ven ne beži toplina

 

Izogibaj se temu, da imaš balkonska vrata in okna odprta "na kip", ker ti bo tako toplota uhajala, kvaliteta zraka pa ne bo tista idealna. Namesto tega, prevetri dom nekajkrat dnevno po samo pet minut.

 

 

5. Zavese in rolete ponoči zagrni, saj bo tako več toplote ostalo v stanovanju

 

Če spustiš zunanje ali notranje rolete, se bo toplota dlje zadrževala v prostoru. Podnevi, če je zunaj sonce, razgrni zavese, da bo toplota sonca uprišla v stanovanje in ga s tem dodatno segrevala. 

 

 

 

6. Če ne uporabljaš dimnika, ga zapri

 

Če imaš v hiši dimnike, ki jih uporabljaš le občasno, bi bilo dobro, če jih zaštreš (pusti le odprtine za zračenje), ker je neizkoriščen dimnik kot luknja, skozi katero uhaja hladen zrak. Strokovnjaki ocenjujejo, da se zaradi odprtih dimnikov izgubi približno 25% energije, potrebne za segrevanje prostora.

 

 

7. Pazi, da toplina ne uhaja že na začetku kurjenja - izoliraj kotel

 

Če imaš kotel za centralno ogrevanje v hladnem prostoru hiše, bi bilo dobro, če bi cevi toplotno izoliral s posebnimi prevlekami. 

 

 

8. Med zelohladnimi dnevi ne ugašaj gretja, samo zmanjšaj ga, če nisi doma

 

Veliko energije se porabi s segrevanjem hladnega prostora, zato poskušaj obdržati približno enako temperaturo - tekom dneva okrog 20, ponoči pa okrog 15 stopinj Celzija.

 

 

9. Če imaš parket ali ploščice, jih pozimi prekrij s tepihom

 

Na ploščice ali parket postavi tepih, saj ti bo toplejše pod nogami, to pa bo služilo tudi kot neke vrste izolacija, ki bo preprečevala izgubo toplote. Ko pridejo toplejši dnevi, tepih zrolaj in pospravi. 

 

 

10. Pazi, da karkoli pred ali nad radiatorjem ne zavira širjenje topline v prostor

 

Polica, ki je postavljena nad radiatorjem, preprečuje toplemu zraku, da bi uhajal skozi okno, zato jo je dobro imeti. Ne zastiraj radiatorjev z zavesami ali pohištvom, ker to onemogoča pravilno segrevanje prostora.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del