Quantcast
Radio1_v_zivo


Martinovanje pod kap
| 10. 11. 2016 14:52
Iz Mestnega trga na Mestno tržnico
Ključne besede:     Ptuj    Martinovanje
 Martinovanje ni le praznik trte in vina, ampak tudi praznik vinske tradicije in kulture.
Martinovanje ni le praznik trte in vina, ampak tudi praznik vinske tradicije in kulture.

Martinovanje v najstarejšem slovenskem mestu, ki mnoge zaklade skriva prav v notranjosti vinskih kleti, je posebno doživetje. Letošnje še posebej, saj Ptujska klet ob prazniku Sv. Martina slavi kar 777 let tradicije. Častitljiva letnica, s katero se ponaša klet z eno najbogatejših arhivskih zbirk vina v Srednji Evropi, obeležuje prihod Minoritov na Ptuj. Prav ptujskima meniškima redovoma, minoritskemu in dominikanskemu, tako gredo velike zasluge za razcvet vinogradništva na Ptuju.

Martinovanje ni le praznik trte in vina, ampak tudi praznik vinske tradicije in kulture. Prav spodbujanje slednje je bilo po besedah direktorice Javnega zavoda za turizem Ptuj Katje Gönc ključno vodilo pri oblikovanju letošnjega programa: "Ob pestri zasedbi vinarjev in kmetij smo posebno pozornost namenili predvsem programu. Ob strokovnih predavanjih in vodenih degustacijah smo pripravili tudi turistično vodenje po skritih vinskih in z vinom povezanih kotičkih Ptuja. Pomemben je tudi prenos odnosa do tradicije na nove generacije, zato je del martinovanja tudi animacija za otroke."

Ptuj je mesto, ki je kljub svojemu urbanemu značaju, skozi vso zgodovino močno povezano s podeželjem. Vinorodna bogastva Haloz in Slovenskih goric so podjetni ptujski vinski trgovci v 20. stoletju postavili na svetovni zemljevid, kar ptujski vinarji odlično nadaljujejo.