Quantcast
Radio1_v_zivo


Vlada na obisku
| 9. 11. 2016 18:51
Dolenjska paradni konj gospodarstva,Pokolpje podhranjeno
Ključne besede:     vlada    Miro Cerar    Dolenjska    Bela krajina
Vlada na Otočcu
Vlada na Otočcu

Miro Cerar, predsednik vlade
PRENESI DATOTEKO
ob obisku v Beli krajini in na Dolensjkem

Ministrska ekipa s predsednikom vlade Mirom Cerarjem na čelu je bila včeraj in danes na obisku v Beli krajini in na Dolenjskem. Obiskali so nekatera podjetja in ustanove ter se srečali z župani jugovzhodne regije.

 

Danes je vlada obisk začela z delovnim posvetom na Otočcu, kjer je premier strnil namen obiska in prve ugotovitve. Dejal je, da je Dolenjska paradni kon slovenskega gospodarstva, Pokolpje pa je precej podhranjeno. Zato bo vlada naredila vse za uravnoteženje razvoja v celotni jugovzhodni regiji. Najprej bo treba zagotoviti dobro cestno infrastrukturo, podjetja v obeh regijah namreč nestrpno čakajo na 3. razvojno os, izboljšati bo treba ponekod tudi železniške povezave, dobavo elektrike in v tej smeri naj bi vlada v naslednjih mesecih izvedla pomembne korake naprej. Nadaljevali bodo s subvencijami in izvajanjem programa za Pokolpje, kjer do leta 2020 namenjajo 40 milijonov evrov. Za infrastrukturne projekte pa namenjajo več kot 150 milijonov evrov, s tem želijo spodbuditi razvoj gospodarstva in ob visoki brezposelnosti v Beli krajini nova delovna mesta. Dejal je še, da se tovrstnimi obiski po regijah vlada spozna potrebe gospodarstva in lokalnih skupnosti in potem lažje pomaga. Pričakuje pa tudi, da se regija še naprej trudi biti inovativna in naj vlado seznanja s svojimi idejami.

 

Premier Cerar je obiskal tudi romsko naselje Dobruška vas, kjer je obljubil pomoč vlade pri reševanju težav, pričakuje pa tudi sodelovanje občine in strpnost Romov.

 

Vladnega obiska je bila deležna tudi novomeška bolnišnica, ki je osrednja regijska bolnišnica. Že pred odprtjem urgentnega centra se je ubadala z izgubo, ta je izgubo še povečal. Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Sandra Tušar je povedala, da država izgube ne bo pokrila, to morajo narediti sami s sanacijskimi ukrepi, kar že izvajajo in tudi zaposleni naj bi se z njimi strinjali. Bo pa ministrstvo pomagalo pri naložbah, v naslednjih dveh letih bodo zagotovili 7 milijonov evrov za nadgradnjo urgentnega centra, kjer naj bi bil nov interni oddelek. Prav tako pa sofinancirajo ureditev angiografskega laboratorija, ta bo zagotavljal višjo raven zdravljenja koronarne bolezni, ki je na Dolenjskem in v Beli krajini v porastu.

 

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se je srečal z župani, vendar jim zvišanja povprečnine v naslednjih dveh letih ni obljubil.

 

V sklopu vladnega obiska so ministri med drugim obiskali tudi Revoz in Krko, premier in ministrica za izobraževanje, znanost in šport pa sta se odeležila tudi odprtja novega prizidka Šolskega centra Novo mesto.

Obisk zaključujejo s skupnim srečanjem na temo »regionalni razvojni dialog za Jugovzhodno Slovenijo«.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del