Radio1_v_zivo


"Krška" Biblija spet doma
| 27. 10. 2016 16:17
Pomembna kulturna dediščina je restavrirana in bo na ogled
Ključne besede:     Krško    Biblija    Jurij DAlmatin    restavriranje
 Restavrirana Dalmatinova Biblija
Restavrirana Dalmatinova Biblija (Foto: Občina Krško)

Dr. Kozma Ahačič, jezikoslovec in literarni zgodovinar
PRENESI DATOTEKO
o Dalmatinovi Bibliji

Ob bližnjem prazniku - dnevu reformacije - so v Krškem z osrednjo slovesnostjo počastili spomin na velike može protestantizma. Za Krško in Krčane ima namreč dan reformacije še poseben pomen, saj od tam izvirata dva največja protestantska pisca Adam Bohorič in Jurij Dalmatin. Tokratna slovesnost pa je bila še posebej praznična, saj so po več letih truda in prizadevanj predstavili "krško" Biblijo rojaka Jurija Dalmatina v novi preobleki.

 

Potem ko je izvirni izvod Dalmatinove Biblije leta 2010 spet prišel v Krško, so v jubilejnem letu 2015, ko je knjižnica obeležila 50 let, zbrali pogum in se pod vodstvom Centra za restavriranje in konserviranje Arhiva RS pod vodstvom dr. Jedert Vodopivec Tomažič lotili restavriranja tega velikega spomenika slovenske kulturne dediščine. Kot je povedala, je bil projekt obsežen in zahteven, saj so porabili več kot dva tisoč ur natančnega, ročnega dela. "Krška" Biblija je bila sestavljena iz dveh knjig in je bila kar precej poškodovana. To je bil zanje poseben izziv, saj gre za nacionalni spomenik.

 

Slavnostni govornik dr. Kozma Ahačič, slovenski jezikoslovec in literarni zgodovinar, pa je poudaril, da Slovence Biblija povezuje. "Če je Primož Trubar utrl pot za slovenski jezik, je Jurij Dalmatin s prevodom Biblije postavil avtocesto," je slikovito dejal in zaželel, da bi nas slovenski jezik povezoval še naprej. "Vsak od nas je lahko Jurij Dalmatin, vsak lahko po svoji moči z dobro opravljenim delom, dobro voljo in prijaznostjo poveže najprej svojo okolico, nato svojo občino in slednjič nas vse, ki v srcu dobro mislimo," je zaključil. "Z restavriranjem je končan drugi korak projekta Biblija. Sedaj je pred nami še tretji, pokazati ta zaklad, enega od najpomembnejših spomenikov slovenske kulturne dediščine, obiskovalcem," pa je dejala direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško Urška Lobnikar Paunovič.

 

Ponosen je tudi krški župan Miran Stanko, ki je izpostavil pomen Krškega v času reformacije in se zahvalil vsem, ki so tako ali drugače pripomogli h krepitvi zavedanja o pomenu dediščine tistega časa, še posebej pa Valvasorjevi knjižnici Krško, kjer so s prizadevnostjo in trudom uspeli, da je Krško ponosni lastnik izvinika Dalmatinove Biblije, ki bo v novi preobleki lahko na ogled naslednjim generacijam. Poleg krške in kostanjeviške občine, ki z rednim financiranjem omogočata delo knjižnice, so restavriranje omogočila nekatera večja krška podjetja.