Quantcast
Radio1_v_zivo


POZOR: Previdno pri mešanju alkohola in energijskih pijač!
Radio 1 priporoča | 28. 10. 2016 15:28
Energijske pijače same po sebi NISO nevarne, le v kombinaciji z alkoholom
Ključne besede:     previdno    pozor    alkohol    raziskava
Previdno naslednjič pri naročanju alkohonega napitka

Mešanje energijskih pijač z alkoholom ima podoben učinek na telo kot kokain, so odkrile najnovejše raziskave! 

Kdo ne pozna alkoholnega zvarka, v katerem ti natakar ali pa kar ti sam, nameša energijsko pijačo in šilce alkoholne pijače, največkrat seveda kar šilce vodke? Vsakdo, ki je ta zvarek konzumiral pa tudi ve, kakšno je počutje dan potem. Ne samo, da zaradi energijske pijače bolj malo spiš, saj te - kot že samo ime pove  napolni z energijo - naslednji dan si še bolj mačkast kot po navadnih alkoholnih kombinacijah, še najbolj pa trpi tvoj želodec.

Sedaj pa so znanstveniki omenjeno kombinacijo celo povezali s kokainom.
 

Študijo so naredili na Univerzi Purdue, kjer so se lotili testiranja na laboratorijskih miših. Miši so razdelili v dve skupini, prvi skupini so dali kokain in drugi kofein (ki je ena glavnih sestavin energijskih pijač) zmešano z alkoholom.  

Opazovali so obe skupini in začudeno ugotovili, da se miši obeh skupin obnašajo zelo podobno - torej tiste, ki "so" na kokainu, kot tudi tiste, ki "so" na kombinaciji alkohola in kofeina. 

"Da ne bo nesporazumov. Gre za kombinacijo energijske pijače in alkohola. Energijska pijača sama po sebi ne povzroča težav. Vsekakor vidimo učinek pitja omenjene kombinacije kot negativen in ga nismo zasledili pri nobeni drugi kombinaciji," je za Sun povedal vodja študije, dr. Richard van Rijn. 

Najbolj alarmantna ugotovitev študije je vsekakor ta, da je skupina miši, ki so uživale energijsko-alkoholni zvarek, postale imune na vpliv kokaina! Alkoholni zvarek je tako spodbudil toleranco na kokain, ki ga ta skupina sploh ni zaužila. 

Stranski učinki kokaina so po navajanju spletnega portala Drug free world naslednji: izguba apetita, slabost, halucinacije, depresija, nasilno ali nenavadno vedenje, nespečnost, razdražljivost, zobna gniloba, menjava razpoloženja in različne psihoze.

Izsledki raziskave so alarmantni. Nekaj vrtoglavice in rahel občutek pijanosti je lahko ob zmernem pitju celo zabaven pa vendar, zakaj tvegati močne stranske učinke, ki jih lahko ima omenjena mešanica, če lahko zgolj zamenjaš pijačo. Možnosti je mnogo, odločitev pa je tvoja. Še najbolje pa je ostati trezen in poslušati več dobre glasbe. :)