Radio1_v_zivo


| 25. 10. 2016 17:12
»PUBECI« ob Mariboru osvajajo še Ljubljano
Štajerski vinarji si želijo s skupnim pristopom pri promociji mladih vin povečati prepoznavnost svoje ponudbe
Ključne besede:     Pubec    Maribor    Ljubljana    štajerski vinarji    štajersko mlado vino
Pubeci 2016

Drugi rojstni dan praznuje skupinska blagovna znamka »Pubec – Štajersko mlado vino«, ki je prvič pod eno streho povezala štajerske vinarje, ki pridelujejo mlado vino. Štajerski vinarji si želijo s skupnim pristopom pri promociji mladih vin povečati prepoznavnost svoje ponudbe na domačem trgu in v tujini, obenem pa krepiti prepoznavnost Štajerske ne samo kot vrhunske vinorodne dežele, ampak tudi kot odlične kulinarične in turistične destinacije. Lansko prvo leto skupnega pristopa je že prineslo spodbudne rezultate. Vinarji, povezani v projekt Pubec, so zabeležili 40 odstotkov večjo prodajo mladega vina kot leto poprej, 60 odstotkov odjemalcev vina pa je mlado vino poskusilo prvič. Po lanskoletnem optimističnem startu, ko se je 27 štajerskih »Pubecov« predstavilo ljubiteljem vina pod skupno krovno blagovno znamko na 1. Salonu štajerskih mladih vin v Mariboru, bo letos že 36 štajerskih vinarjev z odlično vinsko mlado kapljico svojih »Pubecov« osvojilo tudi Ljubljano. Štajerski vinarji se bodo s svojimi »Pubeci« sprva predstavili na 2. Salonu štajerskih mladih vin 3. novembra v salonu Porsche Maribor na Ptujski cesti v Mariboru, nato pa 4. novembra premierno še v Ljubljani v salonu Audi, Porsche Verovškova.

Eden izmed ciljev projekta »Pubec – Štajersko mlado vino« je dvigniti prepoznavnost mladih štajerskih vin in vinarjev. S povezovanjem le-teh v enovito, prepoznavno zgodbo omogoča vinarjem tudi dvig konkurenčnosti na domačem trgu in v tujini. V načrtu so skupni nastopi na trgih in predstavitvah tako doma kot v tujini, obenem pa projekt prinaša tudi dvig odličnosti same destinacije oziroma regije. Tovrsten skupni nastop v segmentu mladih vin prinaša tudi trajni učinek, celoletne marketinške in komunikacijske aktivnosti pa prinašajo tudi dvig konkurenčnosti in prepoznavnosti štajerskih vin. Projekt »Pubec« tako ni omejen le na promocijo mladih vin, ampak predstavlja tudi vzvod in orodje za večjo prepoznavnost vseh štajerskih vin in vinarjev na domačem trgu in v tujini.

Pobudnik projekta »Pubec« Borut Cvetko, kreativni direktor Mediaspeeda, izpostavlja, da je bil lanski 1. Salon štajerskih mladih vin v Mariboru, kjer so se prvič pod skupno blagovno znamko »Pubec – Štajersko mlado vino« predstavili štajerski vinarji, največji celovitejši dogodek v segmentu mladih vin v Sloveniji doslej. Analiza po lanskem Salonu štajerskih mladih vin je pokazala, da je kar 60 odstotkov kupcev vina prvič poskusilo mlado vino, vinarji, združeni v projekt Pubec, pa so zabeležili 40 odstotkov večjo prodajo mladega vina kot leto poprej. »Letos projekt »Pubec«, ki je doživel nesluten uspeh že v prvem letu obstoja, nadgrajujemo s Salonom štajerskih mladih vin v Ljubljani. Povečalo se je tudi število sodelujočih vinarjev, letos jih je 9 več kot lani, skupno že kar 36. Štajerski vinarji so tako prepoznali prednosti, ki jih projekt »Pubec« prinaša, saj štajerskim vinarjem z enovitim in celostnim pristopom omogoča razširitev svoje ponudbe tudi v segment mladega vina, kar prej ni bila praksa oziroma so se je posluževali le posamezniki,« pravi Cvetko, ki se mu je ideja o projektu »Pubec« porodila tudi po zgledu dobrih praks iz tujine. Tako je na praznini, ki je vladala na področju mladih vin, lani izjemno uspešno vzniknil »Pubec«, ki razvija unikatno zgodbo na zanimivem vinskem trgu mladih vin. Projekt prinaša velik potencial za krepitev večje prepoznavnosti štajerskih vinarjev in njihovih mladih vin ter njihovih blagovnih znamk in jim daje dodano vrednost. »Ob večji in prepoznavnejši promociji mladega štajerskega vina pod eno blagovno znamko »Pubec« štajerskim vinarjem posredno prinaša tudi lažje trženje in racionalnejše poslovanje.« Letos bo tako 36 štajerskih vinarjev napolnilo kar 50 tisoč buteljk mladega vina pod krovno blagovno znamko »Pubec«.

»Projekt Pubec je v turističnem smislu nadgradnja aktivnosti Zavoda za turizem Maribor-Pohorje, v prvi vrsti pri prepoznavnosti Maribora kot mesta z najstarejšo trto na svetu in bogate kulturne dediščine, ki je bila že v zgodovini povezana z vinarstvom. Projekt povezuje ponudnike na Štajerskem, kar je ključno za preboj destinacije na konkurenčnih tujih trgih, tako pri kakovostnih vinih kot pri različnih prireditvah v Mariboru kot celotni destinaciji, ki jo pokrivamo,« izpostavlja Janja Viher, direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje.

Kmetijsko gozdarski zavod Maribor kot strokovna inštitucija, na kateri deluje v vinorodni deželi Podravje edini akreditirani laboratorij za kontrolo kakovosti vina, se je že lansko leto vključila v ustanovno povezovanje in predstavitev štajerskih vinarjev s skupno blagovno znamko »Pubec«. Tovrstni povezan nastop ponudnikov – vinogradnikov, vinarjev je nujno potrebna razvojna faza v cilju izboljšanja trženja pridelkov – vina, pravijo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor.

»Pridelovalci so po strokovnih navodilih služb sposobni pridelati visoko kakovostna vina, katera nosijo pečat kakovosti, originalnosti in regionalnosti in takšna vina je potrebno ponuditi potrošniku v pravem času. Sedaj je pravi čas za ponudbo mladega vina in to pod imenom skupne blagovne znamke »Pubec«. V želji, da bi potrošniki čim prej okusili vina letnika 2016, se bodo mlada vina pod blagovno znamko Pubec predstavila kot kakovostno vino z geografskim poreklom – mlado vino letnik 2016 iz Štajerske Slovenije,« pravi Leonida Gregorič, vodja laboratorija KGZ Maribor.

Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj, pa izpostavlja, da: »Za »Pubeca« lahko z gotovostjo trdimo, da je povezal štajerske vinarje. Vsekakor gre za zelo pomemben projekt, kjer se je oblikovala enotna celostna podoba. Pubec predstavlja mladost, igrivost, svežino, ki se odraža v posameznem rastišču. Veseli nas, da so vinarji, ki so povezani s Pubecom, prepoznali pomen povezovanja in ga vzeli za svojega. To dokazujejo s polno mero odgovornosti, energije in zavzetostjo.« Rebernišek verjame, da bo letošnji Pubec odličen. »Resda smo bili vinogradniki sprva razočarani zaradi spomladanske pozebe, vendar nas je narava v jesenskem času bogato nagradila. Dobre vremenske razmere so pripomogle k odlični dozorelosti grozdja, tako smo trgali izredno zdravo in zrelo grozdje. Tako je letošnji Pubec nekaj lepega, izjemnega, vina so prijetna, sveža, s polno mere harmonije«.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila