Quantcast
Radio1_v_zivo


Najboljša kuharica na svetu: ''Še vedno se iščem''
Boštjan Romih | 23. 10. 2016 10:11
Ana roš na zajtrku pri Boštjanu Romihu
Ključne besede:     zajtrk z zvezdami    Boštjan Romih    Ana Roš
Boštjan Romih je gostil Ano Roš

Ana Roš:
PRENESI DATOTEKO
Na zajtrku z Zvezdami

Boštjan Romih je tokrat po radijsko zajtrkoval z Ano Roš. Je ženska, ki nastopa v dokumentarnem nadaljevanju Chef's tabel (Neflix), oddaja pa je nominirana tudi za Emmyija. Edina ženska, povabljena v odmevni kuharski projekt Cook It Raw - Televizija Arte jo je namreč izbrala za eno od kuharskih vizionark Evropevodi. S soprogom Valterjem Kramarjem v Kobaridu vodi Hišo Franko - restavracijo, ki je Kobarid umestila na svetovni gastrozemljevid in, ki jo je Daily Meal lani skupaj z JB-jem, kot edino postavil na seznam najboljših restavracij Evrope.

Tem je Ana razkrila nekaj skrivnosti pri pripravi tako tradicionalnih jedi, ki izvirajo s tolminskega, kot tudi svojih domislic, s katerimi lokalni kuhinji dodaja tisto piko na i, zaradi katere se je uvrstila na svetovni kulinarični zemljevid. 

 

Prva dama slovenske kulinarike ustvarja krožnike, ki se včasih berejo kot divja pravljica nekoga z veliko domišljije, krožniki, ki spreminjajo okus že s samo postavitvijo surovin. Nesojena diplomatka Ana Roš je kuharica, ki je do svojih mednarodnih priznanj in statusa prilezla povsem brez uradnih gastronomskih šol, ampak predvsem z veliko občutka in instinkta. Da sta njena starša, Katja in Bojan Roš, lastnika elitnega počitniškega naselja Nebesa na Livku, gurmana, verjetno ni škodilo. Študirala je diplomacijo, tekoče govori pet jezikov, v jugoslovanski reprezentanci trenirala smučanje, nato prešla na ples, in nazadnje svoje poslanstvo našla v Hiši Franko pri enološkem vizionarju Kramarju. 

 

V zadnjih letih šviga od enega vrhunskega kuharja do drugega, od enega gastrodogodka do drugega, od Italije do New Yorka, od Francije do Helsinkov. Bila je del kuharskega šova na italijanski državni televiziji, v New Yorku je bila del projekta Le Grande Fooding, lani pa kot edina ženska del projekta Cook it Raw s socialno in okoljevarstveno noto, v katerem je kuhala ob boku takih velikanov svetovne kulinarike, kot so Rene Redzepi, Alex Atala in Mark Best.

 

Fotogalerija: Na zajtrku z Ano Roš (5 slik)

Oglejte si galerijo slik
Ana Roš

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del