Quantcast
Radio1_v_zivo


Spodbujanje zaposlovanja invalidov
| 20. 10. 2016 11:04
Posvet v Mariboru
Ključne besede:     Maribor    invalidi    zaposlitev
Konec letošnjega avgusta je bilo na zavodu prijavljenih 15.961 invalidov.
Konec letošnjega avgusta je bilo na zavodu prijavljenih 15.961 invalidov.

V rehabilitacijskem centru Soča je delovna skupina za zaposlovanje pri mariborskem svetu invalidov pripravila posvet o zaposlovanju  z naslovom Sprejmem izziv - sem zaposljiv.

Kot so pojasnili na Mestni občini Maribor, je namen posveta predstavitev zakonodajnih ukrepov za dvig zaposljivosti invalidov in zaposlitvenih možnosti za invalide.

Delodajalci lahko z davčnimi olajšavami za zaposlovanje invalidov, ki imajo uradni status invalidne osebe, so gluhi ali imajo stoodstotno telesno okvaro, pridobijo pravico do znižanja davčne osnove v višini 50 ali celo 70 odstotkov plače zaposlene osebe.

Omejitve pri delu zaradi invalidnosti lahko delodajalci večinoma nadomestijo z ustreznimi prilagoditvami delovnega mesta in delovnega okolja ter uporabo novih tehnologij, pri tem pa so prav tako lahko deležni določenih finančnih ugodnosti.

 

Slovenska zakonodaja ob tem predvideva kvotno zaposlovanje, h kateremu je zavezan vsak delodajalec, ki zaposluje najmanj 20 delavcev. Gre za obvezni delež zaposlenih invalidov od celotnega števila zaposlenih delavcev, pri čemer kvota ne more biti nižja od dveh in ne višja od šestih odstotkov od skupnega števila zaposlenih.

Tisti delodajalci, ki kvote ne izpolnjujejo, morajo plačati prispevek v invalidski sklad jamstvenega in invalidskega sklada, tisti, ki jo morda presegajo ali niso zavezanec za kvoto, pa lahko ob zaposlitvi invalida uveljavljajo oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ali nagrado za preseganje kvote. Slednje velja tudi za samozaposlene invalide.

Ob tem lahko delodajalci v primeru podporne zaposlitve z delavcem invalidom uveljavljajo tudi druge spodbude pri skladu za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov in plačilo stroškov storitev v podpornem zaposlovanju.

Spodbujanje zaposlovanja invalidov je bila ena osrednjih tem tudi ob nedavnem dnevu odprtih vrat zavoda za zaposlovanje. Generalna direktorica zavoda Mavricija Batič je takrat navedla spodbuden podatek, da je bilo konec letošnjega avgusta na zavodu prijavljenih 15.961 invalidov, kar je 6,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, število zaposlitev invalidov pa se povečalo za petino.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del