Quantcast
Radio1_v_zivo


Začetki jadralnega letalstva
| 18. 10. 2016 13:34
V Zgodovinskem arhivu bodo odprli razstavo o začetkih jadralnega letalstva v Celju
Ključne besede:     Razstava    Začetki jadralnega letalstva    Levec    v Celju    Zgodovinski arhiv Celje
 letala
Šola za letenje z jadralnimi letali je bila ob koncu 30-tih let v Celju v polnem razmahu.

Bojan Himmelreich, avtor razstave
PRENESI DATOTEKO
Razstava prikazuje začetke jadralnega letalstva v Celju.

V prostorih Zgodovinskega arhiva Celje bodo danes ob 18. uri odprli razstavo Začetki jadralnega letalstva v Celju. Ob razstavi bo izšla tudi posebna znamka in razglednica, v bližini arhiva pa je samo danes na Pošti Slovenije v uporabi tudi žig dneva. Pobuda za ustanovitev aerokluba v Celju je bila podana konec leta 1927. Delovati je začel leta 1928 kot mestni odbor Kraljevskega jugoslovanskega aerokluba Naša krila. Že istega leta so na vojaškem vadbišču v Levcu pri Celju organizirali letalski miting, ki je pritegnil množico obiskovalcev.

 

Mirko Mejavšek in Bogdan Mirnik sta leta 1935 prišla na idejo o oblikovanju jadralno letalske skupine v Celju. Leta 1936 sta za svoje zamisli navdušila še pet sodelavcev, delati pa so začeli v delavnici Trgovske šole v Celju. Do obrtne razstave avgusta leta 1937 so imeli izdelani že dve letali. Leta 1938 so začeli z gradnjo zmogljivejšega jadralnega letala Inka II, ki so ga dokončali leta 1940.

 

Šola za letenje z jadralnimi letali je bila ob koncu 30. let v polnem razmahu. Članstvo se je povečevalo, klub pa je imel veliko podporo tudi pri obrtnikih, ki so radi pomagali tudi z delom. Razmišljali so tudi o izdelavi letal za trg. Vse to jim je omogočalo dejstvo, da so v Levcu uredili letališče, ob katerem so nameravali zgraditi hangar. Vse načrte pa jim je preprečila vojna.

 

Gradivo za razstavo so prispevali posamezniki, katerih starši so sodelovali pri prikazani dejavnosti, del pa izvira iz fototeke Muzeja novejše zgodovine Celje, deloma pa je hranjeno v Zgodovinskem arhivu Celje in v Pokrajinskem arhivu Maribor. Avtor razstave je dr. Bojan Himmelreich.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del