Quantcast
Radio1_v_zivo


Ljubljanski kriminalisti nad hudodelsko združbo - tatove in preprodajalce vozil
| 13. 10. 2016 11:02
Kradli avtomobile in povzročili za več kot 200 tisoč evrov škode
Ključne besede:     kraja vozila    tatovi    policija
Foto PU Ljubljana

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana so prejšnji teden zaključili del večmesečne in obsežne kriminalistične preiskave kaznivih dejanj, v kateri je bilo ugotovljeno, da so tri osebe delovale v hudodelski združbi, ki je izvrševala tatvine osebnih avtomobilov in preprodajala avtomobilske dele.

Prvo osumljeni, 45-letni moški iz okolice Ljubljane, ki je tudi vodil združbo, je usmerjal druga dva osumljenca iz združbe (stara 26 in 55 let), ki sta po njegovih navodilih izvrševala tatvine vozil z uporabo specialnih naprav in zanj opravljala transporte ukradenih avtomobilskih delov. Tatvin pa niso izvrševali zgolj na območju Ljubljane, temveč tudi njene širše okolice. 45-letni osumljenec je odtujene dele vozil shranjeval na različnih lokacijah in jih nato prodajal tudi prek podjetja, katerega glavna dejavnost je prodaja avtomobilskih delov in v katerem je bil osumljeni zaposlen.

Ob zaključku akcije je bilo v preteklem tednu opravljenih skupno 13 hišnih preiskav na 10 lokacijah v okolici Ljubljane, v katerih je sodelovalo preko 50 kriminalistov in policistov Policijske uprave Ljubljana. Najdenih in zaseženih je bilo prek 240 delov vozil, tudi cela vozila, dokumente odtujenih vozil itd. Za določene dele vozil je bilo že ugotovljeno in potrjeno, da izvirajo iz kaznivih dejanj, za določene dele se še izvor ugotavlja. Za do sedaj identificirane dele vozil so ugotovili, da ti pripadajo vozilom, ki so bila odtujena v večini večjih slovenskih mest.

Vozila, ki so bila odtujena,  in deli vozil so iz višjega srednjega in srednjega cenovnega razreda, predvsem Renault (Clio, Megane), VW (Golf), Audi in Škoda (Octavia).

Ocenjujejo, da so osumljenci z izvršenimi kaznivimi dejanji povzročili za preko 200.000 evrov materialne škode. Njihov zaslužek oziroma protipravno premoženjsko korist pa še preiskujejo.

Kriminalistična preiskava je bila izredno zahtevna, osumljenci pa so specialni povratniki kaznivih dejanj zoper premoženje, ki so bili s strani policije že večkrat obravnavani in tudi pravnomočno obsojeni. Nekateri deli vozil so imeli bodisi delno bodisi v celoti odstranjene identifikacijske označbe, kar kaže na njihovo zavedanje in predrznost, da se onemogoči sledljivost torej identifikacija odtujenega vozila, kateremu so deli pripadali.

Dva osumljenca (45-  in 55-letni moški) sta bila s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve 34 kaznivih dejanj prikrivanja in 5 kaznivih dejanj  velike tatvine privedena na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper oba odredil pripor. Tretji osumljenec je že pred zaključno akcijo umrl.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del