Quantcast
Radio1_v_zivo


Program Viški hrane ima v Kranju nove prostore
| 11. 10. 2016 5:54
Program CSD Kranj Viški hrane trenutno pomaga 54 družinam
Ključne besede:     Viški hrane    CSD Kranj    Mestna občina Kranj    brezdomci    razdelilnica hrane
Ob svetovnem dnevu brezdomstva so v Kranju na Vodopivčevi ulici odprli nove prostore za program Viški hrane. Foto MOK

»Ob svetovnem dnevu brezdomstva, ki ga obeležujemo 10. oktobra, smo v Kranju odprli dodatne prostore, namenjenih programu 'Viški hrane' v okviru Centra za socialno delo. V program oskrbe je vključenih 54 socialno ogroženih družin, hrana pa se razdeli tudi v večje programe najbolj potrebnim uporabnikom v lokalnem okolju. Mestna občina Kranj je prostore na Vodopivčevi ulici brezplačno odstopila Centru za socialno delo in s tem olajšala prostorsko stisko skladiščenja in razdeljevanja hrane programa 'Razdelilnica'. Mestna občina Kranj socialnim programom namenja okoli dva milijona evrov,« je ob dnevu brezdomstva povzel župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar.

S Centrom za socialno delo (CSD) Kranj v programu »Viški hrane« sodelujejo še Lions klub Brnik ter Karitas Šmartin. Za namene programa je Mestna občina Kranj brezplačno odstopila prostore na Vodopivčevi ulici, Center za socialno delo pa se je v omenjeni program priključil s svojima programoma, in sicer z zavetiščem za brezdomce ter razdelilnico hrane. »S tem, ko je občina brezplačno namenila prostore, nam je olajšala stisko progama 'Razdelilnica', pri katerem ni bilo zadostnega prostora za skladiščenje in razdeljevanje hrane. Vsekakor pa bo v nadaljevanju potrebno razmišljati tudi o vključevanju javnih delavcev ter o dodatni delovni pomoči, da bomo lahko program skupaj z ostalimi partnerji ustrezno izvajali,« je poudaril direktor Centra za socialno delo Marjan Podbevšek.

Center za socialno delo Kranj že desetletja izvaja številne dodatne programe na letni ravni, osredotočeni pa so predvsem na skupine odvisnih od drog, otroke mladostnike, ki so se znašli v različnih težavah na poti odraščanja, ter na tretjo skupino, ko gre za socialno in materialno ogrožene prebivalce. Prav za slednjo skupino so v letu 1997 v sodelovanju z Mestno občino Kranj odprli razdelilnico hrane, kjer dnevno razdelijo okoli 100 toplih obrokov. V letu 2012 je Center s pomočjo Mestne občine Kranj in v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti odprl še zavetišče za brezdomce kot prvo zavetišče na Gorenjskem.

Ne glede na vse programe pa je nastala tudi potreba po pomoči ljudem, ki presegajo minimalne kriterije, ki jih država namenja socialno najbolj izključenim, saj le-ti ves čas ostajajo izven kroga socialne in materialne pomoči. V letu 2013 se je tako v Celju vzpostavil projekt »Viški hrane«, ki se je v Kranju poskusno pričel izvajati že v letu 2014 na pobudo Lions kluba Brnik, v tem letu pa že uspešno deluje in pomaga številnim pomoči potrebnim. Program je danes osredotočen predvsem na donacije večjih trgovskih centrov, kjer namesto, da hrano odpeljejo na uničenje, le-to prepeljejo v razdelilnico hrane v Kranju in se jo tako nameni najbolj potrebnim uporabnikom pomoči.

»Začeli smo junija 2014, oktobra 2016 pa končno dočakali tudi odprtje novih prostorov. Gre za odlično sodelovanje veliko ljudi, saj nam pomagajo prostovoljci tako iz našega Lions kluba Brnik kot tudi Lions kluba Kranj, Karitasa Šmartin in Karitasa Sveti Modest ter ostali posamezniki, ki želijo pomagati. Zadovoljna sem, da je želja prostovoljstva še živa, kljub težkim situacijam. Prav tako pa je potrebno poudariti, da nam pri vsem delu vedno veliko pomagajo tudi uporabniki zavetišča, ne glede na to ali gre za pomoč pri nošenju težkih bremen ali pri okraševanju prostorov,« je na odprtju novih prostorov dejala Irena Grmek Košnik iz Lions kluba Brnik.