Quantcast
Radio1_v_zivo


V Beli krajini se branijo migrantov
| 10. 10. 2016 18:14
Vražji kamen ni primeren prostor, v sredo protest
Ključne besede:     Črnomelj    Vražji kamen    migranti    sprejemni center
Tako je bilo lani ta čas v Dobovi
Tako je bilo lani ta čas v Dobovi, zdaj zahtevajo odstranitev centra.

Jaka Birkelbach, predsednik KS Črnomelj
PRENESI DATOTEKO
o lokaciji Vražji kamen, ki jo je kot najustreznejšo prepoznala država.

Potem ko se je razvedelo, da država išče lokacije za sprejemno registracijske centre in da je med dodatnimi možnostmi tudi Bela krajina, je med ljudmi in med politiki završalo. Županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič na sestanek v Ljubljano sicer še ni bila povabljena, je pa ministrstvo za notranje zadeve občino seznanilo, da so si sredi septembra ogledali tri lokacije – na Vinici, Preloki in Vražjem kamnu in kot najbolj ustrezno izbrali prav Vražji kamen.

 

To je med občani zasejalo nemir in z ministrstva za notranje zadeve jih skušajo pomiriti. Na dolgo in široko so se razpisali, da razumejo zaskrbljenost, ker naj bi mediji pogosto netočno in nepopolno poročali o dogajanju v zvezi z ilegalnimi migracijami in potekom priprav na morebitno povečanje ilegalnih migrantskih tokov. Dalje pojasnjujejo, da pozorno spremljajo razmere v širši regiji in na podlagi analiz in ocen ugotavljajo, da bi občina Črnomelj lahko bila precej izpostavljena, če pride do povečanja ilegalnih prehodov meje, saj migranti in zlasti organizatorji ilegalnih migracij ob zapiranju meja iščejo druge poti. Zato je država dolžna sprejeti ukrepe za varnost državljanov.

 

Trenutne razmere so sicer obvladljive, zatrjujejo, vendar pa je ob morebitnem povečanju ilegalnih prehodov smiselno, da ilegalne prebežnike policija registrira in obravnava čim bližje meji in kraju vrnitve Hrvaški. Center v Črnomlju bo za okrog 300 ljudi, razdeljen bo na sprejemni del, kjer se vodijo postopki, in bivalni del. Vse prevoze v in iz centra bo izvajala policija in s tem zagotovila popoln nadzor nad migranti in največjo možno varnost za okoliško prebivalstvo.

 

V Črnomlju pa kljub vsemu menijo, da Vražji kamen sploh ni primerna lokalcija, čeprav je res, da je zemljišče v lasti ministrstva za obrambo, torej države, a že 20 let z njim upravlja Športno-kinološko društvo. Ves čas ga je tudi vzdrževalo, urejalo, zgradilo nov objekt, napeljali so elektriko, vodo in razsvetljavo. Opravljenih je bilo preko 50 tisoč ur prostovoljnega dela članov društva in njihovih podpornikov. Vsak dan se tam rekreira več sto mladih, zato ostro nasprotujejo, da bi tam bil sprejemno-registracijski center, je povedal predsednik krajevne skupnosti Črnomelj Jaka Birkelbach. Prepričani so, da je več drugih zemljišč, tudi v Beli krajini, ki so bolj primerna.

 

V Črnomlju se je ustanovila tudi Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini, ki v sredo ob 17. uri pred gradom napoveduje protestni shod.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del