Quantcast
Radio1_v_zivo


Otroci rešujejo življenja
| 7. 10. 2016 12:38
Odločna pobuda državi o uvedbi obveznega 2-urnega nacionalnega izobraževalnega programa iz temeljnih postopkov oživljanja
Ključne besede:     otroci rešujejo življenja    Slovenski reanimacijski svet    tečaj oživljanja    otroci
Otroci rešujejo življenja! (avtor Matej Kastelic)

Evropa vsako leto 16. oktobra obeležuje evropski dan oživljanja, ki tokrat posebno pozornost namenja otrokom in poteka pod geslom 'Otroci rešujejo življenja'. Ob tem povodu so partnerji programa skupaj s sopodpisniki na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS naslovili pobudo o uvedbi obveznega 2-urnega nacionalnega izobraževalnega programa iz temeljnih postopkov oživljanja. Delež očividcev, ki začnejo ob srčnem zastoju oživljati, naj bi namreč najbolj povečalo ravno obvezno nacionalno učenje otrok, kažejo raziskave in dolgoletna praksa v nekaterih državah, hkrati je tudi Svetovna zdravstvena organizacija izdala priporočilo najmanj dveh ur učenja oživljanja vsaj od 12. leta starosti dalje.

Ob tokratnem evropskem dnevu oživljanja bo znova po vsej Sloveniji potekalo več kot 90 brezplačnih tečajev temeljnih postopkov oživljanja (seznam: http://slors.szum.si/tecaji/evropski-dan-ozivljanja/) po osnovnih šolah in širše, partnerji projekta pa bodo tudi na druge načine ozaveščali, da lahko s preprostimi postopki sočloveku rešimo življenje in pri tem posebej poudarjali vlogo otrok.

V Sloveniji že obstaja vrsta dobrih praks, ki pa žal niso na voljo vsem učencem oz. šolam po Sloveniji, za kar si prizadeva danes predstavljena pobuda ministrstvu. 

Zdravstveni dom Ljubljana izvaja projekt Stisni me močno, ki uživa podporo Mestne občine Ljubljana. V projektu sodeluje tudi OŠ Sostro: »Projekt na šoli teče že tretje leto, zanj pa smo se odločili, ker se zavedamo pomembnosti znanja temeljnih postopkov oživljanja in dejstva, da je pomembno, da začnemo z učenjem čimprej. Tudi nevroznanost potrjuje, da so mladostniški možgani zelo dojemljivi za novosti in odgovornosti, kjer je potreben pogum in menimo, da bi učenje in uporabo TPO lahko uvrstili mednje,« pravi Ana Bogdan Zupančič, svetovalna delavka in vodja ekipe prve pomoči zaposlenih na OŠ Sostro.

Na Rdečem križu Slovenije, območnem združenju Ljubljana, v okviru programa Samo eno življenje imaš že 14. leto ob podpori Mestne občine Ljubljana, ki sofinancira preventivne delavnice, skrbijo za ozaveščanje, preventivo in krepitev znanja in veščin za nudenje prve pomoči med mladimi v obliki delavnic za učence v 5. in 8. razredih osnovne šole v MOL in 9 primestnih občinah: »V letu 2015 smo skupno izvedli preko 160 delavnic prve pomoči na 57 osnovnih šolah, vključenih je bilo kar 3280 otrok. Nadgradnja delavnic in podpora ozaveščanju in širjenju znanja na področju prve pomoči pa so osnovnošolske ekipe prve pomoči.. Na osnovnih šolah naši prostovoljci, mentorji, vodijo kar 28 osnovnošolskih ekip prve pomoči. Izvedli smo tudi preko 25 brezplačnih delavnic temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED-ja,« pravi Nina Zalaznik, strokovna sodelavka RKS-OZ Ljubljana, kjer so pred dobrim mesecem dni izdali priročnik 'Prva pomoč za najmlajše'. Prvi tovrstni priročnik v Sloveniji omogoča mentorjem prve pomoči sistemski pristop k poučevanju prve pomoči otrok že v prvi triadi osnovne šole.

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del