Quantcast
Radio1_v_zivo


Vodstvo UKC Ljubljana predstavilo aktivnosti za večjo varnost na urgenci
| 6. 10. 2016 5:43
V ambulantah in čakalnicah ljubljanske urgence se pojavlja nasilje, grožnje z bombo itd.
Ključne besede:     UKC Ljubljana    kirurška urgenca    nasilje    pacienti    bolniki    varnost
Urgentni blok UKC LJ

Vodstvo UKC Ljubljana se je seznanilo s peticijo zaposlenih na Urgentnem kirurškem bloku Kirurške klinike UKC Ljubljana, s katero so želeli opozoriti na pojave vsakodnevnega nasilja, ki ga doživljajo zaposleni na urgenci. "V UKC Ljubljana se zavedamo, da se v ambulantah in čakalnicah urgence nasilje pojavlja še pogosteje in večkrat kot drugje, in sicer tudi v hujših oblikah – tako v obliki verbalnega kot fizičnega nasilja." Vodstvo UKC Ljubljana se s problematiko varnosti ukvarja že dalj časa, zato je tudi takoj odreagiralo.

Na današnjem sestanku s predstavniki Urgentnega kirurškega bloka Kirurške klinike UKC Ljubljana je vodstvo predstavilo aktivnosti za izboljšanje varnostnih razmer tako za vse zaposlene kot za vse, ki iščejo v ustanovi zdravstveno oskrbo in pomoč. "Po klinikah in ambulantah UKC Ljubljana so razobešeni plakati »Stop nasilju«, za zaposlene smo pripravili nalepke »Varnost UKC Ljubljana« s pomembnimi številkami, kam naj se zaposleni obrnejo v primeru verbalnega ali fizičnega nasilja. Zaposlene smo pozvali, da naj v primerih verbalnega nasilja oz. direktnih ali posrednih grožnjah zaposlenim uporabljajo že obstoječi Organizacijski predpis: »Komuniciranje v primeru izrednega dogodka«. Zaposlene bomo informirali tudi o načinih javljanja odklonov ter o pooblastilih varnostnikov. Že septembra smo se s predstavniki policije dogovorili, da so okrepili frekvenco obhodov policistov na urgenci. Dogovorili smo se, da si bomo skupaj prizadevali uresničiti tiste ukrepe, ki so izvedljivi takoj oziroma v čim krajšem času. Ti ukrepi so delno povezani s fizičnim varovanjem, delno pa z obveščanjem zaposlenih. Že sedaj sta na ljubljanski urgenci stalno prisotna dva varnostnika, vodstvo UKC Ljubljana pa se bo z izvajalcem varovanja pogovorilo tudi o poostritvi nadzora in izvajanju vseh pooblastil."

V kratkem bo spremenjen režim dostopa do urgence, in sicer bo vzpostavljen poseben vhod za urgentne paciente in poseben vhod za ostale bolnike. Hkrati pripravljamo omejitve dostopov na samo urgenco – v primeru lažje poškodovanega ali prizadetega pacienta po en spremljevalec, v primeru slabše pokretnega pacienta pa do dva spremljevalca. "Urgenco bomo zaprli tudi znotraj UKC Ljubljana in s tem omejili vstope na bolnišnični del in na Polikliniko. Na hodnike urgence bomo namestili dodaten video nadzor, delujejo pa tudi že dodatne SOS tipke."

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del