Quantcast
Radio1_v_zivo


Arheološki muzej
| 4. 10. 2016 9:29
Pomoč od države
Ključne besede:     Ptuj    arheološki muzej    država
Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož hrani več kot pol milijona arheoloških predmetov in predstavlja največjo arheološko zbirko.
Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož hrani več kot pol milijona arheoloških predmetov in predstavlja največjo arheološko zbirko.

Na Ptuju po nedavni potrditvi dopolnjenega lokalnega programa za kulturo za naslednje triletno obdobje nadaljujejo aktivnosti za vzpostavitev arheološkega muzeja, ki naj bi dobil prostore v nekdanji upravi kmetijskega kombinata na Muzejskem trgu. Na mestni občini pričakujejo tudi sodelovanje države, kjer pa projektu dajejo le načelno podporo.

Ker vsaj za zdaj za projekt še ni na voljo razpoložljivih proračunskih sredstev, na ptujski občini njegovo izpeljavo načrtujejo po fazah v desetih letih, prvo pa naj bi uresničili do leta 2019. Kot ocenjujejo na občini, bi za gradnjo potrebovali okoli 1,2 milijona evrov, ki bi jih deloma, predvsem v obliki zemljišča, zagotovili sami, nekaj bi dodale država in občine soustanoviteljice, ostalo bi skušali dobiti preko različnih razpisov.

Ptujski župan Miran Senčar se je o tem že pogovarjal z direktorjem Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Aleksandrom Lorenčičem, ki takšno rešitev podpira, pa tudi s predstavniki ministrstva za kulturo, kjer je po njegovih besedah zdaj le nekaj več posluha za to, da bi Ptuj dobil arheološki muzej, ki si ga tudi zasluži.

Senčar meni, da bi ministrstvo za kulturo moralo prispevati denar za programsko delovanje muzeja in zaposlene, medtem ko za stavbo lahko poskrbi tudi lokalno okolje, nikakor pa ne more potem financirati tudi programa.

"Nekaj podobnega se nam je že zgodilo pri Dominikanskem samostanu, kjer je občina prevzela objekt od države. Ta zdaj posluje s težavo, ministrstvo pa bo verjetno težko prevzelo nazaj pokrivanje dela stroškov," je še dejal župan.

Sodeč po odzivu ministrstva za kulturo na ptujske ideje, za zdaj ni pričakovati hitre rešitve. Kot so povedali, so seznanjeni z načrti mestne občine in jih načelno podpirajo, saj se zavedajo, da ima Ptuj izjemno bogato arheološko dediščino.

"Vendar pa ministrstvo razen te načelne podpore ne more zagotoviti ustreznih finančnih sredstev, ki jih mestna občina pričakuje od nas, saj teh sredstev v proračunih za leti 2017 in 2018 nimamo. S tem smo v neformalnih pogovorih seznanili tudi občino," so dodali na kulturnem ministrstvu.

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož hrani več kot pol milijona arheoloških predmetov in predstavlja največjo arheološko zbirko v Sloveniji, ki je nacionalnega pomena. Pred nekaj leti je muzej izgubil prostore za stalno arheološko razstavo, tako da ima Ptuj trenutno zelo omejene možnosti za predstavitev svoje bogate starejše zgodovine.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del