Quantcast
Radio1_v_zivo


Nov bivak v osrčju Julijskih Alp
| 3. 10. 2016 9:14
Člani Alpinističnega odseka Jesenice s pomočjo slovenskih podjetij in številnih prostovoljcev postavili sodobno visokogorsko zatočišče
Ključne besede:     bivak    Julijske alpe    AO Jesenice    TNP    Triglav
Fotografija Anže Čokl

Člani Alpinističnega odseka Jesenice s pomočjo slovenskih podjetij in številnih prostovoljcev postavili sodobno visokogorsko zatočišče v TNP.

Bivak II na Jezerih je od zadnjega septembrskega dne odprt in nudi skromno, a varno zatočišče na 2118 m. Kralj vseh bivakov stoji visoko nad dolino Vrata in na najlepši lokaciji v Triglavskem narodnem parku - z razgledom na mogočno severno steno Triglava. Bivak nudi zavetje do šestim obiskovalcem s skupnim ležiščem, klopjo, zložljivo mizo, priročnim skladiščem ter dvojnim USB priključkom za polnjenje mobilnih telefonov.

Bivak je bil na istem mestu prvič postavljen leta 1936. Zasnovali in zgradili so ga Skalaši - starojeseniški alpinisti, ki so ves material na goro znosili na lastnih plečih. Kljub preprostim materialom, a funkcionalnim rešitvam je bivak kljuboval ekstremnim vremenskim pogojem častitljivih 80 let. Lansko jesen je bil stari bivak zaradi dotrajanosti s helikopterjem Slovenske vojske prepeljan v dolino in poklonjen Slovenskemu planinskemu muzeju v Mojstrani, kjer je na voljo za ogled.

Po letu dni raznih zapletov, zakonskih omejitev zaradi lokacije v osrčju Triglavskega narodnega parka, predvsem pa zaradi prostovoljnih ur dela članov alpinističnega odseka Jesenice ter odločenosti posameznikov, je rekonstrukcija bivaka II na Jezerih naposled uspešno končana.

Maja Perko, načelnica AO Jesenice: "Bivak je postavljen! Prav tam v objemu najvišjih gora, kjer je bilo njegovo mesto skoraj stoletje. Dobesedno osupli smo bili nad iznajdljivostjo in premišljenostjo prvograditeljev in tako ohranili osnovno obliko, nadgradili nekaj detajlov in upam si reči, da bo novi bivak odlično služil."

Z bivakom upravlja Alpinistični odsek Jesenice, kjer so tudi aktualne informacije o odprtosti in stanju (vseh) njihovih bivakov.

ARHITEKTURA
Darko Bernik - na osnovi prvotnega načrta bivaka iz leta 1936, ki ga je zasnoval Karel Korenini.

STATIKA IN KONSTRUKCIJA
Rok Feldin in Darko Bernik

INŽENIRING IN SVETOVANJE
Darko Bernik, Mirko Klinar, Anže Čokl, Maja Perko, Raf Kolbl, Rajko Tušek

KRITINA IN FASADA
Impol

ZASTEKLITEV
Reflex

GLAVNI IZVAJALCI
Darko Bernik, Mirko Klinar - izvajalca »kovinskega« dela
Maja Perko in Raf Kolbl – izvajalca »lesenega« dela
Rajko Tušek – pomagal pri kovinskem in lesenem delu
Sodelovali so tudi Aleksandra Božnar, Metod Smolej, Majda Reberšak, Božo Družijanič, Marko Štojs

HELIKOPTERSKI PREVOZ IN PILOTI:
Posadka helikopterja Slovenske vojske

FOTOGRAFIJE IN VIDEO
Anže Čokl

Bivak so s pomočjo donatorjev

KOV
Impol
Sij Acroni
Društvo gorske reševalne službe Jesenice
Reflex
Elektro Gorenjska
Enos
PIN+
WURTH
Merkur trgovina
Tavči Tatoo
Tapro Grosist
Prevozi Zorko

in

Anžeta Čokla izdelali ter prepeljali s pomočjo pilotov Slovenske vojske člani Alpinističnega odseka Jesenice.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del