Quantcast
Radio1_v_zivo


Teden dojenja v UKC Ljubljana
| 3. 10. 2016 6:31
Letošnji moto: »Dojenje je ključ do trajnostnega razvoja«.
Ključne besede:     teden dojenja    UKC Ljubljanja    dojenje    porodnišnica Ljubljana
Aktivnosti v podporo dojenju bodo potekale tudi v Porodnišnici Ljubljana

Od 1. do 7. oktobra 2016 bomo v Sloveniji ponovno obeležili mednarodni TEDEN DOJENJA. Svetovna zveza za dojenje vsako leto določi moto Tedna dojenja. Letos je poudarek na vidiku dojenja v smislu trajnostnega razvoja. In na osnovi tega je oblikovana tudi letošnja vodilna misel svetovnega Tedna dojena. Letošnji moto se glasi: »Dojenje je ključ do trajnostnega razvoja«.

Materino mleko je najprimernejša izbira prehranjevanja za otroka in predstavlja hitrejše okrevanje tudi za mamo. Materino mleko je vedno na voljo, ob pravem času, v pravi obliki, prave temperature, je higiensko neoporečno in je brezplačno. Dojenje je tudi ekološko primerno, saj ni odpadne embalaže, stekleničk, cucljev in ni izdatkov za nakup mlečnih nadomestkov.

Svetovna zdravstvena organizacija, UNICEF in pediatrična stroka priporočamo izključno dojenje v prvih šestih mesecih, čemur sledi pravočasno, primerno in varno dopolnilno hranjenje, ob nadaljevanju dojenja do dveh let ali dlje. Zgornje omejitve za trajanje dojenja ni, ker za to ne obstaja dovolj znanstveno utemeljenih dokazov.

»V UKC Ljubljana načrtujemo aktivnosti v podporo dojenju v tem tednu. V avli ljubljanske Porodnišnice bomo pripravili stojnico, namenjeno podpori, promociji in spodbujanju dojenja. Z nosečnicami, doječimi materami, obiskovalci in sodelavci se bomo pogovarjali o pomenu materinega mleka, prednostih dojenja in dostopni pomoči v primeru težav ali vprašanj. V Šoli za starše bomo promovirali dojenje na vsakem izmed predavanj za bodoče starše,« je povedala Marta Borštnar, dipl. m. s., IBCLC, KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana.