Quantcast
Radio1_v_zivo


Maribor in pešci
| 30. 9. 2016 8:38
Varnost se je bistveno poslabšala
Ključne besede:     PU Maribor    varnost    pešci
 Pešci so gotovo med najbolj ogroženimi skupinami udeležencev v cestnem prometu.
Pešci so gotovo med najbolj ogroženimi skupinami udeležencev v cestnem prometu.

Pešci še naprej ostajajo ena izmed varnostno najbolj izpostavljenih kategorij prometnih udeležencev. Najpogosteje so žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi ogrožanj pešcev na prehodih za pešce. Zanemariti pa ni mogoče tudi prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev (neosvetlitev in nepravilna hoja izven naselij ter nepravilno prečkanje cest v naseljih). Zlasti starejši in otroci so vse pogostejše žrtve prometnih nesreč zaradi napak ali kršitev predpisov, ki jih povzročijo sami.

V letu 2016 (do 31. 8. 2016) se je stanje prometne varnosti pešcev na območju PU Maribor bistveno poslabšalo glede na enako obdobje lanskega leta. V prometnih nesrečah je bilo udeleženih 82 (lani 75) ali 9 odstotkov več pešcev, od katerih so 4 (1) umrli, 12 (10) je bilo hudo telesno poškodovanih in 62 (59) lahko telesno poškodovanih.

Največ prometnih nesreč z udeležbo pešcev se je zgodilo v naseljih, predvsem v naseljih z uličnim sistemom.

Pešci so gotovo med najbolj ogroženimi skupinami udeležencev v cestnem prometu, saj je delež mrtvih na 100 poškodovanih med najvišjimi glede na druge skupine udeležencev. Večletne analize kažejo, da je na območju PU Maribor varnost pešcev najbolj ogrožena v zgodnjih spomladanskih, jesenskih in zimskih dneh, ko so pešci v večjem obsegu udeleženi v prometu (med delavniki) v časovnih intervalih, ko je vidljivost slabša, predvsem v naseljih.

Z namenom, da bi izboljšali varnost pešcev v cestnem prometu v jesenskem času, bodo tudi na območju Policijske uprave Maribor, v času od 3. do 16. oktobra, ko se sicer izvajajo aktivnosti za večjo varnost pešcev na območju celotne Republike Slovenije, izvajali poostrene aktivnosti s tega področja.

S poostrenimi nadzori bodo policisti ugotavljali kršitve voznikov motornih vozil, ki ne bodo upoštevali prednosti pešcev na prehodih za pešce in ne bodo upoštevali omejitev hitrosti v naseljih in odsekih cest, kjer je večja udeležba pešcev. Prav tako bomo ugotavljali kršitve pešcev, predvsem nepravilno hojo po cesti, neustrezno osvetlitev in nepravilno prečkanje cest. Obsežnejši poostren nadzor cestnega prometa z opisanega področja bodo na območju celotne Policijske uprave Maribor izvajali v sredo, 5. 10., od 6.00 do 13.00.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del