Quantcast
Radio1_v_zivo


MLADI PRIZNALI: 10 razlogov, zakaj se ne bomo poročili
Radio 1 priporoča | 16. 10. 2016 14:40
Današnja mladina ne želi, da je zakon nekaj, kar se "mora"
Ključne besede:     mladi    poroka
Mladi se želijo poročiti pod svojimi pogoji, če sploh.

Ne zgodi se redko, da mladi danes rečejo, da se jim ne mudi v zakonski stan, oziroma, da se sploh ne želijo poročiti. Če se že želijo poročiti, velika večina ne želi tega narediti na tradicionalen način, ampak pod svojimi pogoji.  

Vsaka generacija zavrača del družbenih norm svojih staršev in si ustvarjajo svoja pravila in svoje življenje. Ljudje, ki so rojeni konec 70-ih do leta 2000 so gledali svoje starše in se učili iz njihovih napak. 

Opazovali so in izkusili, kaj pomeni, ko se starša ločita, videli so, kaj pomeni klasična razdelitev vlog v družini in kaj se pričakuje od moškega, da prinese hrano na mizo. Čeprav so se ženske od svojega zadnjega pričakovanja že zdavnaj odmaknile, je v mnogih naših krajih še vedno prisotno.

Glede na raziskavo Pew, se 25% mladih ljudi ne bo nikoli poročilo.

 

To je 10 najbolj pogostih razlogov, ki so jih navedli mladi, zakaj se nikoli ne bodo poročili:

 

1. Finance

Danes starši več ne plačajo poroke, ampak par sam. Današnji pari so v glavnem, ali brezposelni, ali pa imajo zelo nizke plače, s katerimi si ne morejo privoščiti velikega slavja.

 

2. Zaroke 

Tudi zaročni diamantni prstan je precejšnji strošek, čeprav večina žensk sploh ne hrepeni po tovrstnem izkazovanju ljubezni.

 

3. Medeni tedni 

Ko se poročiš, se pričakuje, da gresta na medene tedne, ki pa prav tako stanejo. Mnogi pari si ne morejo privoščiti te dodatne finančne obremenitve.

 

4. Partnerjevi dolgovi 

Ko se poročiš, to postanejo dolgovi od obeh. Četudi hočeš zanemariti dolgove svojega zakonskega partnerja, jih ne moreš, saj boš slej kot prej dobil položnico, ki bo bosta morala plačati. In četudi nimata dolgov, jih bosta sčasoma imela, saj bosta morala plačevati najemnino ali kredit, zaradi katerega se bosta zadolžila za 30 let. SPlohj, če bosta želela imeti svoje stanovanje.

 

 

 

5. Učili so se na napakah staršev 

Celo življenje si gledal svoje starše v nesrečnem zakonu, ali ko sta se ločila. V manjših vaseh je ločitev še vedno nekaj strašnega, pa tudi sramota, saj sta si vendarle obljubila, da bosta skupaj celo življenje. Toda, če si otrok, ki je celo življenje gledal nezdrav odnos svojih staršev, ki sta se neprestano kregala, ali se sploh ne pogovarjata, boš dobro razmislil, če se hočeš poročiti ali ne.

 

6. Sami sebi so bolj pomembni 

Današnji mladi želijo bolje spoznati sami sebe, ali ugotoviti, kdo so in kaj želijo ... a to je skoraj nemogoče ugotoviti v 20-ih, zato se odločitve o skupnem življenju danes prestavijo celo na 30+ let.

 

7. Mogoče pravega partnerja ne boš spoznal v 20-ih 

Mnogi potrebujejo več časa, da najdejo osebo, s katero želijo biti do konca življenja in to je v redu. Žal ne najde vsak popolnega partnerja do 25. ali 30 leta.

 

8. Razdelitev vlog v gospodinjstvu so stvar preteklosti

Delitve na moške in ženske vloge med mladimi praktično ne obstajajo več. Ženske zase pravijo, da so samozadostne in za normalno funkcioniranje sploh ne potrebujejo moških.

9. Vse več je samozaposlitev in podjetniškega načina življenja

Današnja generacija mladih čedalje manj deluje po sistemu delavnika od 9 do 17h. To je le še en primer tega, kako se mladi danes zoperstavljajo tradicionalnim družbenim normam. 

10. Mladi ustvarjajo svet, v katerem zakon ni nujnost

Mladi pravijo, da se bodo poročili, ko in če bodo začutili potrebo po tem in pod svojimi pogoji in ne pod tistimi, ki so jim jih v glavo vcepili starši. 

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del