Radio1_v_zivo


Radio 1 priporoča | 29. 9. 2016 15:30
To so živila, ki jih NE smeš pogrevati!
Mnogi pogrevajo ostanke od kosila ali večerje, da se hrana ne bi metala stran
Ključne besede:     živila    pogrevanje    večerja    kosilo    jajca    gobe    špinača
Jajca so najbolj zdrava, če so sveža ...

Mnogi pogrevajo ostanke od kosila ali večerje, da se hrana ne bi stran metala. Toda za nekatera živila to ni tako dobra ideja, ker se s tem izgubi hranljiva vrednost, nekatera živila pa s pogrevanjem lahko postanejo celo toksična.

 

Čeprav je mikrovalovna pečica "obvezna oprema" v mnogih družinah, teh živil ne bi smeli pogrevati, ali zaužiti potem, ko so pogrete.

 

Špinača

 

Špinače ni žaželjeno pogrevati, najbolje je, da se poje takoj, ko je pripravljena. Vsebuje veliko nitratov, ki se s segrevanjem lahko spremenijo v nitrite, ti so pa kancerogeni za človeško telo.

 

 

Gobe

 

Gobe je prav tako dobro jesti sveže pripravljene. Če so vam ostale od kosila ali večerje, jih raje pojejte hladne. Če jih jeste pogrete, lahko povzročijo srčne težave ali probleme s prebavo.

 

 

 

Krompir

 

Krompir s pogrevanjem izgublja hranljive snovi, najnovejše raziskave pa so pokazale, da je najbolj zdrav kuhan krompir, toda ohlajen. Takrat se v krompirju poveča delež odpornega škroba, ki ima probiotično delovanje. 

 

Jajca

 

Jajca na omleto ali kuhana jajca se prav tako ne smejo pogrevati in pojesti, saj so lahko zelo toksična, če jih pogrevamo.