To so živila, ki jih NE smeš pogrevati!
29. 09. 2016 ob 15:30
Mnogi pogrevajo ostanke od kosila ali večerje, da se hrana ne bi metala stran
Ključne besede: živila, pogrevanje, večerja, kosilo, jajca, gobe, špinača
Mnogi pogrevajo ostanke od kosila ali večerje, da se hrana ne bi stran metala. Toda za nekatera živila to ni tako dobra ideja, ker se s tem izgubi hranljiva vrednost, nekatera živila pa s pogrevanjem lahko postanejo celo toksična.
Čeprav je mikrovalovna pečica "obvezna oprema" v mnogih družinah, teh živil ne bi smeli pogrevati, ali zaužiti potem, ko so pogrete.
Špinača
Špinače ni žaželjeno pogrevati, najbolje je, da se poje takoj, ko je pripravljena. Vsebuje veliko nitratov, ki se s segrevanjem lahko spremenijo v nitrite, ti so pa kancerogeni za človeško telo.
Gobe
Gobe je prav tako dobro jesti sveže pripravljene. Če so vam ostale od kosila ali večerje, jih raje pojejte hladne. Če jih jeste pogrete, lahko povzročijo srčne težave ali probleme s prebavo.
Krompir
Krompir s pogrevanjem izgublja hranljive snovi, najnovejše raziskave pa so pokazale, da je najbolj zdrav kuhan krompir, toda ohlajen. Takrat se v krompirju poveča delež odpornega škroba, ki ima probiotično delovanje.
Jajca
Jajca na omleto ali kuhana jajca se prav tako ne smejo pogrevati in pojesti, saj so lahko zelo toksična, če jih pogrevamo.