Quantcast
Radio1_v_zivo


Pet zvezdic: Gradnja najvišje zgradbe v centru Ljubljane poteka po načrtih
Uporabna vsebina | 27. 9. 2016 9:50
Hotel Intercontinental bo predvidoma zgrajen do konca maja
Ključne besede:     Hotel    Intercontinental    gradnja    Ljubljana
Po odprtju bo hotel zagotavljal okoli 200 novih delovnih mest Foto: TVP

Gradnja novega ljubljanskega hotela Intercontinental, ki bo tudi najvišja zgradba v centru Ljubljane in edini hotel v prestolnici s petimi zvezdicami, poteka po načrtih. Z gradnjo 42 milijonov evrov vredne naložbe je zadovoljen tudi investitor Delta holding. Gradnjo hotela so zaupali družbi CGP, ki kljub zahtevni gradnji, ki je vpeta v omejen prostor mestnega središča, napoveduje, da bo hotel predvidoma zgrajen do konca maja.

V osmih mesecih zgradili 14 nadstropij

Delavci CGP so v osmih mesecih zgradili 14 nadstropij od načrtovanih 21, kolikor jih bo hotel imel. Temu je treba dodati še štiri etaže pod nivojem terena, ki bodo služile za garažo, servisne prostore, strojnico in tudi eno od konferenčnih dvoran, so sporočili iz družbe CGP.V objekt so do danes vgradili 1500 ton jeklene armature in dobrih 9000 kubičnih metrov betona, katerega recepturo je bilo treba posebej preizkusiti, saj gre za beton posebne kvalitete in trdnosti, so poudarili v CGP. Ob koncu gradnje se bosta številki povečali na 2000 ton jekla in 13000 kubičnih metrov betona. V teh dneh delavci že vstavljajo stekleno fasado v spodnjih nadstropjih hotela (na fotografiji).

Ena etaža v enem tednu

Vsak dan na gradbišču v povprečju dela 90 delavcev, ki so opravili preko 100.000 delovnih ur. V CGP so poudarili, da dela potekajo skrbno načrtovano, saj je le tako možno doseči, da se zgradi ena etaža v enem tednu."Investitor v celoti spoštuje pogodbena določila glede plačil in tudi vsi podizvajalci družbe CGP prejemajo plačila za opravljeno delo redno ter v skladu s pogodbenimi določili," so dodali.

Edini hotel s petimi zvezdicami

Ko bo zgrajen, bo Intercontinental najvišja zgradba v centru Ljubljane in edini hotel v prestolnici s petimi zvezdicami. Imel bo 165 sob, predsedniški apartma, dve banketni dvorani za 500 gostov, konferenčne dvorane, v 18. nadstropju bo gostom na voljo bazen, na vrhu hotela pa restavracija.

"Gradnja hotela zagotavlja posel za preko 20 slovenskih podjetij, po odprtju pa bo hotel zagotavljal okoli 200 novih delovnih mest," so še navedli CGP, kjer ocenjujejo, da bodo vlogo za tehnični pregled hotela lahko oddali konec maja, kot je načrtovano. (STA, pb)