Quantcast
Radio1_v_zivo


60 let Dolenjskega muzeja
| 31. 5. 2010 12:38
Jubilej bodo obeležili z dokumentarno-igranim filmom
Ključne besede:     Dolenjski muzej    Zdenko Picelj    arheološka zbirka    dokumentarni film
Zdenko Picelj
Zdenko Picelj z zbornikoma, ki so ju izdali ob 50. in 60. obletnici muzeja.

Zdenko Picelj, direktor Dolenjskega muzeja
PRENESI DATOTEKO
o poslanstvu muzeja

Zahvala ob tem visokem jubileju gre v prvi vrsti tistim, ki so pred 60 leti imeli pogum in vizionarske ideje, da so ustanovili muzej, ki zbira pričevanja o zgodovini Dolenjske. Njihovi nasledniki te ideje zgledno uresničujejo, je poudaril sedanji direktor muzeja Zdenko Picelj. V tem času se je marsikaj spremenilo; začeli so v eni stavbi z dvema zaposlenima, zdaj je pet stavb in dvaindvajset zaposlenih. Najprej so razstavljali tuje produkcije, največje poslanstvo muzeja pa je, da obdeluje in razstavlja svoje lastno gradivo. S tem pripomorejo k večjemu zavedanju o preteklosti območja, ki ga pokrivajo, in preko tega tudi k promociji dediščine v slovenskem in mednarodnem prostoru. Končno so tudi dobili prostore za depo, kjer hranijo gradivo, kar je dolga leta predstavljalo poseben problem. Zdaj so sicer v teh prostorih še najemniki, si pa prizadevajo, da bi Ministrstvo za kulturo te prostore odkupilo, je še povedal Picelj.

Osrednja prireditev bo jutri, 1. junija, na dan Dolenjskega muzeja. To bo tudi dan odprtih vrat, saj pripravljajo celodnevni program, zvečer pa še svečano akademijo. Na njej bodo predstavili tri pomembne sklope, napoveduje direktor muzeja Zdenko Picelj. To je zbornik, ki je nadaljevanje tistega izpred desetih let, v njem so poleg kratke zgodovine muzeja izpostavljeni predvsem dogodki zadnjega desetletja. Naslednje je razstava o založniški dejavnosti, ki bo prikazala vso založniško produkcijo Dolenjskega muzeja, od katalogov, plakatov, razglednic in promocijskega gradiva vseh 60 let. In tretje, ki bo tudi osrednji dogodek svečanosti, je dokumentarno-igrani film "Arheološka dediščina Dolenjska", s katerim zaokrožujejo trilogijo z enakim naslovom.

Prireditev bo ob pol devetih zvečer na prostem, če vreme tega ne bo dopuščalo, pa v muzeju. Slavnostna govornica bo ministrica za kulturo Majda Širca.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del