Quantcast
Radio1_v_zivo


Poslanci za boljši nadzor nad delovanjem združenja Sazas
Uporabna vsebina | 23. 9. 2016 9:35
DZ potrdil zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic
Ključne besede:     Državni zbor    Zkuasp    Sazas    kolektivne organizacije
DZ je v slovenski pravni red vendarle prenesel evropsko direktivo. Foto: Barbara Žejavac/DZ

DZ je s 44 glasovi za in 10 glasovi proti potrdil predlog zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP). Zakon kolektivno upravljanje z avtorsko in sorodnimi pravicami ločuje od drugih vsebin avtorskega prava, kar je zdaj v celoti zajeto v zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (Zasp) iz leta 1995.

Kaj prinaša ZKUASP?

Zakon med drugim opredeljuje delovanje kolektivnih organizacij, nadzor nad njimi, ureja položaj imetnikov pravic, določa pravila delitve avtorskih honorarjev in oblikovanje namenskih skladov za spodbujanje ustvarjalnosti v Sloveniji.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so v zakonodajnem procesu poudarjali, da zakon zasleduje tri cilje, in sicer večjo vključenost članov kolektivnih organizacij v sprejemanje ključnih odločitev, večjo preglednost delovanja kolektivnih organizacij ter učinkovitejši nadzor nad delovanjem kolektivnih organizacij in uporabnikov avtorskih del.

V zakonodajnem procesu je bil predlog, ki je med zainteresirano javnostjo naletel na izrazit za in proti, deležen več sprememb. Med drugim je bil dopolnjen pri namenskih skladih: vanje bodo kolektivne organizacije lahko namenile največ deset odstotkov zbranih honorarjev.

Dopolnila SDS niso bila sprejeta


Niso pa bila sprejeta dopolnila opozicijske SDS, ki je med drugim predlagala, da bi kolektivnim organizacijam kot obvezo in ne zgolj kot možnost predpisali uporabo skupne položnice ter da stroški njihovega poslovanja ne bi smeli preseči 20 odstotkov zbranih honorarjev. Prav tako ni uspela s predlogom, da bi bila tarifa za uporabo avtorskih del pri dobrodelnih in humanitarnih prireditvah za polovico nižja.

Obvezno kolektivno upravljanje z avtorsko in sorodnimi pravicami v Sloveniji od uveljavitve Zaspa velja v primeru množične uporabe avtorskih del. Z novim zakonom na tem področju ni sprememb. Likovni ustvarjalci, ki sicer še nimajo kolektivne organizacije, so namreč v zakonodajnem postopku dosegli, da ponovna prodaja izvirnikov likovnih del iz tega ne bo izvzeta.

Dodajmo še, da se z ZKUASP v slovenski pravni red prenaša istoimenska evropska direktiva, kar bi sicer Slovenija morala storiti že aprila. Zaradi zamude je prejela opomin Evropske komisije. (STA, pb)