Quantcast
Radio1_v_zivo


Začenja se Festival ljubljanskega podeželja
| 23. 9. 2016 6:44
Teden jabolka v Ljubljani, Okusi Ljubljane, medeni dan, vodeni ogledi čebelje poti, ...
Ključne besede:     festival ljubljanskega podeželja    teden jabolka    okusi ljubljane
Foto: visitljubljana.com

V Ljubljani bo med 23. septembrom in 8. oktobrom potekal tradicionalni Festival ljubljanskega podeželja, v okviru katerega bodo potekale številne aktivnosti, s katerimi želimo meščanom približati ljubljansko podeželje.

V Ljubljani se lahko pohvalimo, da kar dve tretjini območja našega mesta predstavlja tako imenovani zeleni pas, na katerem je 815 kmetij, ki skrbijo za ohranjanje kulturne krajine in oskrbo celotnega mesta z lokalno pridelano zelenjavo in sadjem.

Festival ljubljanskega podeželja želi ta prostor in tamkajšnje aktivnosti predstaviti in približati meščankam in meščanom skozi različne dogodke in aktivnosti. Med njimi so:

Teden jabolka v Ljubljani

Dnevi od 23. do 30. septembra bodo v Drugi violini v znamenju jabolk: ponujali bodo jedi iz jabolk, pridelanih v Ljubljani, za otroke pripravljajo ustvarjalne delavnice, na katerih bodo spoznavali pomen jabolka v prehrani, na stojnici pred gostilno ter pred info točko Točka.Zate. pred Mestno hišo se bodo predstavljali ponudniki jabolk in izdelkov iz njih, dogajanju se bo med drugim pridružila tudi prof. dr. Svetlana Slapšak, ki bo pomen jabolka za ljudi osvetlila iz antropološkega vidika.

Okusi Ljubljane

V Tednu jabolka v Ljubljani bodo v številnih restavracijah po Ljubljani v sodelovanju s Turizmom Ljubljana razširili nabor tradicionalnih ljubljanskih jabolčnih jedi, ki jih je izbral prof. dr. Janez Bogataj iz različnih kuharskih knjig. Obujanje kulinarične tradicije s projektom Okusi Ljubljane je del strategije razvoja trajnostne ponudbe v Ljubljani.

Predstavitev slovenskih LAS in ponudnikov ljubljanskega podeželja

V okviru Festivala ljubljanskega podeželja bo 1. oktobra 2016 na Stritarjevi ulici potekala predstavitev Slovenskih lokalnih akcijskih skupin, ki se bodo predstavljale skozi kulinariko.

Medeni dan

V soboto, 8. oktobra 2016, se bodo med 9. in 14. uro na Stritarjevi ulici predstavljali ponudniki, vključeni v Čebeljo pot. Ob tem bo potekala tudi razglasitev zmagovalcev natečaja za najlepšo fotografijo ocvetličenega balkona ali okenske police, ki sta ga spomladi v okviru projekta Pomagajmo čebelici v mestu pripravila Mestna občina Ljubljana in BTC.

Vodeni ogledi Čebelje poti

nedelja, 25. september, ob 10. uri, Botanični vrt
Ogled Čebelje poti bo vodil Aleš Süssinger (Čebelarsko društvo Barje). Ogled sodi v okvir zelenega ambasadorstva Četrtne skupnosti Trnovo, vodenje bo brezplačno (plačljiva je le vožnja z vzpenjačo)
četrtek, 28. september, ob 10. uri, ploščad pred Cankarjevim domom
Ogled bo vodila Maruška Markovčič (Oddelek za varstvo okolja MOL), vodenje sodi v okvir Festivala za tretje življenjsko obdobje.

Predavanja v Cankarjevem domu (v okviru Festivala za tretje življenjsko obdobje):

v sredo, 28. septembra, ob 16. uri bo potekalo predavanje Samooskrba in vrtički v Mestni občini Ljubljana. Gorazd Maslo in Maruška Markovčič (Oddelek za varstvo okolja MOL) bosta predstavila smernice samooskrbe ter možnosti za najem vrtičkov v Ljubljani.
v četrtek, 29. septembra, ob 12. uri bo predavanje Zdravilne rastline – spremljevalke našega življenja, na katerem bo Mihaela Grum (Društvo podeželja Lipoglav) predstavila pomen zdravilnih rastlin za naše zdravje.
v petek, 30, septembra, ob 13. uri bosta Gorazd Trušnovec (društvo Urbani čebelar) in Aleš Sussinger (Čebelarsko društvo Barje) predstavila pomen čebel za življenje človeka, njegovo zdravje in ohranjanje zdravega okolja.

V torek, 4. oktobra, pa bo ob 16.30 uri na vrtičkih v Dravljah potekalo še predavanje Ane Ogorelec o možnosti skladiščenja sadja in zelenjave.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del