Quantcast
Radio1_v_zivo


Dijaki in študenti BC Naklo izdelali največjo cvetlično preprogo!
| 17. 9. 2016 6:23
Največja cvetlična preproga v Arboretumu je posvečena medgeneracijskemu sožitju
Ključne besede:     cvetlična preproga    BC Naklo    Arboretum
Največja edinstvena cvetlična preproga v Sloveniji je na ogled v Arboretumu Volčji potok

Skupina študentov Biotehniškega centra Naklo je pod mentorstvom dr. Sabine Šegula uspešno osvojila še en cvetlični presežek. Edinstvena cvetlična preproga v izmeri 107m² je tokrat namenjena promociji Dneva starih staršev (2. oktober). Osrednji motiv babice in dedka so izdelale dijakinje programa Hortikulturni tehnik iz skupine nadarjenih cvetličark. Ostalih 100m² pa so strokovno in z veliko potrpežljivostjo izdelali študentje višješolskega programa Hortikultura. Glavna sponzorja projekta sta Arboretum Volčji Potok in Smithers OASIS iz Slovenije.
Z delom smo pričeli 11. septembra in s tem počastili tudi spomin na strašne dogodke pred 15. leti v New Yorku. Osrednje sporočilo mednarodnega projekta je medgeneracijsko povezovanje. Vzeti si čas za sočloveka je temeljna vrednota družbe in prav je, da na to večkrat opozorimo. Tako smo zadnji dan imeli tudi delavnice za izdelovanje šopkov s prvošolci, hkrati smo razveseljevali s šopki tudi obiskovalce. Zakaj je preproga edinstvena, posebna, občudovanja vredna?
- Izjemno strokovno delo so študenti opravili v času študijskih počitnic.
- 5 dni je cvetlično preprogo izdelovalo 22 študentov in 3 dijakinje, vsak dan po 8 ur, kar znese 1000 ur izdelovanja (polaganje cvetličnih gob, nabiranje sezonskega cvetja, zabadanje cvetja v gobo in oblikovanje polnil iz trave).
- Osnova cvetlične preproge je goba za sveže cvetje in prav vsak cvet in list se je posebej spodrezal z ostrim nožem in zapičil v gobo. Med cvetovi in gobo je 2 cm prostora, tako cvetje dlje časa zdrži in ne gnije.
- Za prekrivanje osnove se je porabilo: 25.000 sezonskih cvetlic, 2000 listov plahtice, 50 m² trave in 4 m² barvnih gob za sveže cvetje.

Cvetlična preproga presežkov bo svoj sijaj obdržala vsaj 10 dni, osrednji motiv pa bo viden tudi še dlje časa. To je seveda odvisno od vremena in od obiskovalcev, če bodo preprogo občudovali le od roba in ne bodo po njej hodili.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del