Quantcast
Radio1_v_zivo


V Ljubljani največja saher torta na svetu!
| 19. 9. 2016 6:12
Dunajski dnevi v Ljubljani od 19. do 21. septembra
Ključne besede:     dunajski dnevi    saher torta    slaščica    mesto Dunaj
Več kot poltonska originalna saher torta v Ljubljani - v sredo, 21. setptembra!

V okviru Dunajskih dnevov v Ljubljani bodo v sredo Sacherjevi slaščičarski mojstri pri Tromostovju naredili največjo originalno saher torto na svetu. Ob 17. uri bodo 600 kilogramov te slavne slaščice brezplačno razdelili med obiskovalce. Že od zgodnjega dopoldneva bo šest slaščičarskih mojstrov izdelovalo največjo originalno saher torto (Original Sacher-Torte) na svetu s premerom 3,5 metra. Zaradi njene velikosti se bodo morali pri glaziranju s čokolado povzpeti na visoko konstrukcijo, izdelano prav za ta namen. Prvi kos bosta odrezala dunajska mestna ministrica Renate Brauner in ljubljanski župan Zoran Janković, nato pa jo bodo brezplačno razdelili obiskovalcem.


Za izdelavo te več kot poltonske torte bodo porabili 2.000 jajc, 50 kilogramov moke in masla, 40 kilogramov kristalnega sladkorja in sladkorja v prahu, 45 kilogramov različnih kakovostnih vrst čokolade, približno 80 kilogramov marelične marmelade in 200 kilogramov glazure. K pravi saher torti se postreže tudi stepena smetana, ki je bodo porabili kar 300 litrov.


Recept za originalno saher torto je varno shranjen v sefu in ostaja že več kot 180 let strogo varovana skrivnost. V celoti ga poznata le glavni slaščičar in še dva slaščičarja, ki sta že dolga leta del ekipe. Ostali slaščičarji ob zaposlitvi podpišejo klavzulo o molčečnosti. Znana pa je zgodba o nastanku te najbolj znane torte na svetu. Vse se je začelo leta 1832, ko je njen izumitelj Franz Sacher prejel verjetno najpomembnejše naročilo v zgodovini družine Sacher. Potem ko je glavni kuhar zbolel, je knez Metternich svojega takratnega kuharskega vajenca prosil, naj ustvari prav posebno sladico za njegove goste. Nalogo je očitno dobro opravil, saj originalno saher torto še danes pripravljajo po prvotnem receptu Franza Sacherja.


"Originalna saher torta je pomembna dunajska ambasadorka," je prepričan Reiner Heilmann, direktor hotela Hotel Sacher Wien, saj se skupaj z Dunajskimi filharmoniki in Dunajskimi dečki uvršča med najboljše produkte avstrijske prestolnice. Letno izdelajo 360.000 tort, ki jih prodajajo in strežejo po celem svetu.


Mesto Dunaj bo od 19. do 21. septembra 2016 v Ljubljani prvič priredilo Dunajske dneve. V treh dneh se bodo na različnih lokacijah v središču Ljubljane zvrstili številni brezplačni dogodki – od gospodarskega foruma in predstavitve dobrih mestnih praks do koncerta klasične glasbe, vodenj po sledeh Dunaja v Ljubljani, trgovinice pop-up z zanimivimi dunajskimi spominki ter razreza in pokušine največje originalne saher torte na svetu.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del