Quantcast
Radio1_v_zivo


Prenova Plečnikovega stadiona? Joc Pečečnik bo vztrajal!
Uporabna vsebina | 15. 9. 2016 16:51
Gradnja bi namesto dve trajala osem let
Ključne besede:     Joc Pečečnik    stadion    Bežigrad    Plečnik    Mol    Ljubljana
Vrednost projekta se je iz 253 milijonov povečala na 277 milijonov evrov.

Poslovnež Joc Pečečnik bo kljub temu, da po devetih letih še vedno nima dovoljenj in da je še vedno nerešeno vprašanje parcele 312, vztrajal pri projektu prenove Plečnikovega stadiona za Bežigradom. Za dokončanje projekta imajo pripravljeno financiranje in sredstva za izvedbo. Ali bo končni projekt tak, kot je zastavljen zdaj, pa ne more reči.

Gradnja bi namesto dve trajala osem let

Kot je povedal na današnji novinarski konferenci, so možna odstopanja, saj nameravajo projekt s komercialnega in stroškovnega vidika ponovno revidirati glede dejavnosti in ga po potrebi prilagodili. "Izgubila se je ljubezen, ni pa se izgubila zvestoba," je dejal.


Vrednost projekta se je sicer po njegovih besedah iz 253 milijonov povečala na 277 milijonov zaradi posebne tehnologije gradnje, ki je počasnejša, a z zanemarljivo stopnjo glasnosti. Tako bi gradnja namesto dve trajala osem let.Spomnil je, da je bilo leta 2007 sklenjeno partnerstvo z Mestno občina Ljubljana (Mol) in Olimpijskim komitejem ter ustanovljena gospodarska družba Bežigrajski športni park (BŠP). Projekt prenove Plečnikovega stadiona so pripravili v skladu s tedanjo zakonodajo, s poznejšimi spremembami le-te so ga morali dopolnjevati. Nazadnje je aprila letos sodišče že tretjič ugodilo njihovi pritožbi ter Agenciji RS za okolje (Arso) naložilo izdajo okoljevarstvenega soglasja za gradnjo na območju Plečnikovega stadiona. Po Pečečnikovih besedah Arso nima nobenih pravno-formalnih utemeljenih razlogov, da soglasja ne izda, zato tudi nosi glavno odgovornost za to, da projekt prenove stadiona stoji.

Pečečnik ima rezervne scenarije

Druga težava pa je parcela 312, ki jo je Mol vložila v projekt in za katero že od konca leta 2009 teče postopek na sodišču. To naj bi odločilo, ali je zemljišče res last občine in ali gre za pripadajoče zemljišče, kot trdijo stanovalci Fondovih blokov. Kot je povedal Pečečnik, so glede parcele, ki je zemljiškoknjižno vpisana na družbo BŠP, najeli sodnega izvedenca, ki je napisal mnenje njim v korist, danes je bil tudi na sodišču razpisan narok glede te parcele.Kot je poudaril Pečečnik, so sami naredili vse in zadostili vsem pogojem. Tudi Mol je spremenila mestni načrt in zvišala stopnjo glasnosti, zato ni nobenih razlogov več, da Arso okoljevarstvenega soglasja ne izda. Na parceli pa je zaenkrat plomba, in dokler parcela ne bo čista, v gradnjo ne bodo šli, je poudaril Pečečnik. V kolikor pa sodišče ne bi razsodilo v njihov prid, ima pripravljene tudi rezervne scenarije.

Večnadstropna stavba s hotelom, športna klinika, trgovine ...


Za projekt prenove je družba BŠP leta 2009 na mednarodnem natečaju izbrala rešitev biroja GMP iz Berlina. Ta predvideva, da bodo zgodovinske elemente stadiona prenovili in ohranili takšne, kot jih je zasnoval Plečnik. Novi objekti - večnadstropna stavba s hotelom, športna klinika in trgovine ter niz stolpičev za poslovne prostore in bivanje - pa bodo fizično in programsko ločeni od obstoječih.


Kot je še dejal Pečečnik, ni, kot se mu pogosto očita, barbar, ki želi uničiti Plečnikovo dediščino in zgraditi stanovanja. Samo v letu 2016 so namenili 77.500 evrov za vzdrževanje takšnega stadiona, kot je. Stadion je sicer v zelo slabem stanju, zato so Restavratorskemu centru naročili izris elementov dediščine in analizo stanja spomenika. Po njegovih besedah so si tudi edini, da je 80 odstotkov stadiona za porušiti in narediti rekonstrukcijo; ostali bosta le obe terasi, glorieta in arkade. Nato pa je načrtovano prekritje celotnega stadiona po obodu s kovinsko konstrukcijo s stekleno streho.
Ljubljanski mestni svet je oktobra 2015 tudi ponovno podaljšal sodelovanje občine s Pečečnikovo družbo GSA in Olimpijskim komitejem Slovenije pri projektu Bežigrajski športni park, tokrat za dve leti. To je bilo že osmo podaljšanje družbene pogodbe družbe BŠP. (STA, pb)