Quantcast
Radio1_v_zivo


Začenja se»Takojšen odgovor«
| 9. 9. 2016 16:10
Vojaška vaja bo tudi v Novem mestu in v Cerkljah ob Krki
Ključne besede:     vojaška vaja    Takojšen odgovor    Cerklje ob Krki    Novo mesto    Poček
 Brigadir Franc Koračin in major Aleš Kunstelj
Brigadir Franc Koračin in major Aleš Kunstelj, ko sta predstavila letošnjo vajo.

Brigadir Franc Koračin, poveljnik 72. brigade Slovenske vojske
PRENESI DATOTEKO
o namenu vojaške vaje
Major Aleš Kunstelj, sonačrtovalec vaje
PRENESI DATOTEKO
o poteku vojaške vaje

Vojaška vaja »Takojšen odgovor« se bo odvijala do 22. septembra v Sloveniji in na Hrvaškem pod vodstvom poveljstva kopenske vojske ZDA. Sodelovalo bo blizu 2000 udeležencev iz desetih evropskih držav, med njimi bo Slovaška kot opazovalka. Namen vaje je krepiti regijsko stabilnost in partnerstvo med članicami Nata in članicami Partnerstva za mir, je pojasnil poveljnik 72. brigade Slovenske vojske brigadir Franc Koračin.

 

Izvedeni bodo štirje ključni dogodki – vaja bo računalniško podprta, poudarek bo na humanitarni asistenci, taktična vaja enot in usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja. Tokrat prvič bo na vaji sodelovala tudi policija in sicer pri humanitarni asistenci, kjer bo njena naloga nevtralizacija teroristične grožnje, je povedal sonačrtovalec vaje major Aleš Kunstelj.

 

V Sloveniji bo vaja potekala v Postojni, v Cerkljah ob Krki in v Novem mestu, vključeni pa bodo tudi vojaška pisarna v Črnomlju in Resa v Kočevskem rogu, vojaški most v Mršeči vasi pri Šentjerneju, rezervna lokacija je Zalog pri Škocjanu. Večjih negativnih vplivov na okolje in ljudi na območju Posavja, Dolenjske in Bele krajine vaja na bo imela. Bo pa imela pozitivne vplive na gospodarstvo, saj vsi vojaki ne bodo nameščeni v vojašnicah amapk tudi drugje.

 

Stroški vaje so ocenjeni na okrog 400 tisoč evrov, Slovenija bo prispevala okrog 240 tisoč evrov . Vaja se bo začela danes z otvoritveno slovesnostjo ob 18. uri v vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki z nagovorom načelnika Generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostrmana.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del