Quantcast
Radio1_v_zivo


Na gradu Bogenšperk razstava 3. Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni
| 7. 9. 2016 6:06
Odprtje razstave bo v četrtek, 8.septembra ob 19.uri
Ključne besede:     razstava    Bogenšperk    grafični dnevi    Valvasor
Delo na grafični preši

Joži Vouk, direktorica javnega zavoda Bogenšperk
PRENESI DATOTEKO
ta četrtek vabljeni na grad Bogenšperk

Ob 375 obletnici rojstva Janeza Vajkarda Valvasorja v galeriji gradu Bogenšperk odpira vrata razstava tretjih Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni.

Slovenci imamo v zbirki in grafični delavnici J. V. Valvasorja (1641–1693), rodoljuba, polihistorja, etnografa, topografa in risarja pomembno dediščino. Nadaljevanje poslanstva, ki mu je nestor slovenske grafike posvetil vse življenje ter zaradi te strasti in ljubezni izgubil tudi vse premoženje, je zaveza, da na gradu Bogenšperk slovenski in tuji umetniki ustvarjajo v grafičnih tehnikah ter grafike tudi razstavljajo.

Posedovanje grafik in tiskanih knjig je bilo v Valvasorjevem času statusni simbol, ki je odražal umetnikov prestiž in izobraženost. Danes je grafični tisk dostopen, ustvarjanje umetniških grafik pa še vedno ni poceni. Grafike, ki so nekoč nastajale v Valvasorjevi grafični delavnici, so bile prvenstveno namenjene prenosu znanja, idej in vizualni upodobitvi resničnosti. Grafike, ki tu nastajajo od predlani, pa nosijo osebno sporočilo umetnikov, prikazujejo njihovo notranje bogastvo, ki ga postavljajo na ogled. Med delavnico so umetniki ustvarili dela, ki bodo po končani razstavi ostala v »grajski zakladnici« – Zbirki grafik gradu Bogenšperk, ki se z vsakimi Valvasorjevimi mednarodnimi grafičnimi dnevi bogati.

V okviru tretjih Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni so od 3. do 8. julija grafično produkcijo na Bogenšperku oživeli naslednji mednarodno uveljavljeni grafiki:

Matjaž Geder, Gornja Radgona

Nataša Mirtič, Novo mesto

Tina Mohorović, Straža

Zdenka Pozaić, Zagreb

Ivana Stanković, Niš

Leon Zakrajšek, Zagreb.

Vsak izmed njih se izraža v svojem umetniškem jeziku, medsebojno pa jih povezuje profesionalna strast do grafike ter želja po ustvarjanju in druženju v krogu stanovskih kolegov.

Kot nekoč Valvasor bakrorezce zdaj na gradu umetnike gostita umetniški vodja Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni, gospod Janko Orač, in Javni zavod Bogenšperk v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije in Galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki. Valvasorjeve mednarodne grafične dneve sofinancira tudi Ministrstvo za kulturo RS.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del