Radio1_v_zivo


Knjige »pridejo« k bralcem
| 5. 9. 2016 17:23
Po Dolenjskem in Beli krajini vozi nov bibliobus
Ključne besede:     Bibliobus    knjižnica    Dolenjska    Bela krajina
Nov bibliobus v Novem mestu
Trak je prerezal minister za kulturo Tone Peršak skupaj z direktorjem knjižnice Borutom Novakom in župani.

Bibliobus ima na Dolenjskem in v Beli krajini dolgoletno tradicijo - prva putojoča knjižnica se je do bolj oddaljenih bralcev peljala že davnega leta 1978. Vmes so vozilo sicer zamenjali, a je tudi zadnji bibliobus bil star že 14 let, dotrajan in pogosto so se pojavljale okvare. Zato se je novomeška knjižnica Mirana Jarca odločila za nakup novega bibliobusa. Prijavili so se na razpis Ministrstva za kulturo in bili uspešni.

 

Potujoča knjižnica ima v obeh regijah skupaj 63 postajališč po najbolj odročnih krajih dolenjskih in belokranjskih občin, lani jo je obiskalo okrog 12 tiso bralcev. Nov bibliobus je pomembna pridobitev tudi zato, ker seboj vozi več gradiva kot doslej – okrog sedem tisoč knjig, da ima rampo, kar omogoča dovoz invalidom in mamicam z vozički. Na vsakem postajališču se ustavi enkrat na mesec, za toliko časa si bralci lahko izposodijo gradivo, ga podaljšajo ali celo v naprej naročijo, da ga pripelje do njih.

 

Bibliobus je stal 284 tisoč evrov, 200 tisoč je prispevala država, ostalo pa novomeška občina kot ustanoviteljica knjižnice in ostale dolenjske občine kot soustanoviteljice. Belokranjske občine pa plačujejo najemnino in si takšen način sodelovanja z novomeško knjižnico želijo tudi v prihodnje, je dejal župan Metlike Darko Zevnik.

 

Nov bibliobus so ob začetku novega šolskega leta že predali v uporabo. Krajše svečanosti se je udeležil tudi minister za kulturo Tone Peršak, ki je ob tem šaljivo dejal, da so bibliobusi – 12 jih vozi po Sloveniji - motorizirane enote kulture: »Vojska ima svoje patrije, ta zgodba ni bila najbolj posrečena, bibliobusi pa služijo svojemu namenu in upam, da bomo v Sloveniji več vlagali v bibliobuse kot v patrije in orožje.« Minister Peršak je posebej zadovoljen tudi, ker novomeško potujočo knjižnico obiskuje več kot polovica mladih bralcev, kar pomeni, da mladi še segajo po knjigi, torej po klasični kulturi, čeprav se včasih zdi, da vse informacije dobivajo niti ne na računalnikih ampak na pametnih telefonih.