Quantcast
Radio1_v_zivo


Tržič: Šuštarska nedelja prvič brez Peka
| 4. 9. 2016 6:59
Šuštarska nedelja kljub propadu Peka ostaja praznik čevljarstva in obrti
Ključne besede:     Šuštarska nedelja    Tržič    Peko    čevljarstvo
Šuštarska nedelja v Tržiču. Foto Luka Rener

Prvo nedeljo v septembru so ulice Tržiča že tradicionalno odete v sejemske barve. Šuštarska nedelja, ki jo pripravlja Turistično društvo Tržič, vsako leto privabi več tisoč obiskovalcev od blizu in daleč. Sejem, ki je bil vsa leta tesno povezan s čevljarstvom in domačo čevljarsko industrijo, po propadu Peka dobiva nekoliko spremenjeno podobo. »Vrača se h koreninam, ko je bila Angelska nedelja v Tržiču predvsem sejem, povezan s čevljarstvom, vendar tudi z drugimi izdelki. Sejem ni samo prodaja izdelkov, je dan veselja, sproščenosti, zabave, čudes in dogodivščin. Vse to bo na letošnji Šuštarski nedelji, ki dobiva nekatere nove vsebine in se še bolj prilagaja sodobnim razmeram in sodobnemu človeku,« pravi Peter Miklič, predsednik Turističnega društva Tržič.

Kot še poudarja Miklič, Šuštarsko nedeljo potrebujejo tržiški in slovenski šuštarji, ki kljub svoji majhnosti izdelujejo kvalitetne čevlje, ki gredo dobro v prodajo in dajejo kruh marsikateri družini. Potrebujejo pa jo tudi Tržič in Tržičani, ki se ta dan odprejo svetu in povabijo ljudi v svoj kraj. Praznovanju v mestu so se pridružili tudi tržiški obrtniki. Ob 40. obletnici Območne obrtno-podjetniške zbornice Tržič bodo v Paviljonu NOB od 3. do 5. septembra 2016 na ogled kvalitetni izdelki izpod rok pridnih tržiških obrtnikov.

Ugodni nakupi, šuštarska veselica, 8. festival tržiških bržol, predstavitev rokodelcev in starih obrti, plezanje na mlaj in druge sejemske aktivnosti in dogodivščine so za Tržič, mesto dobrih misli in želja tudi odlična priložnost za promocijo.