Quantcast
Radio1_v_zivo


Festival Maribor
| 2. 9. 2016 11:17
Mednarodni izbor vrhunskih izvajalcev klasične glasbe
Ključne besede:     maribr    festival    klasična glasba
 Uradno odprtje festivala bo 6. septembra v Unionski dvorani.
Uradno odprtje festivala bo 6. septembra v Unionski dvorani.

Festival Maribor bo tudi letos v začetku septembra v štajersko prestolnico privabil mednarodni izbor vrhunskih izvajalcev klasične glasbe ter predstavil posebej za to priložnost sestavljeno festivalsko zasedbo. Dogodek bo tokrat med 6. in 17. septembrom odpiral vrata v svet otroškega v umetnosti, otrokom pa vrata v svet klasične glasbe.

Uradno odprtje festivala bo 6. septembra v Unionski dvorani, kjer se bosta z deli Carla Philippa Emanuela Bacha in Josepha Haydna predstavila mlajši, a prodoren angleški komorni orkester Arcangelo pod vodstvom dirigenta Jonathana Cohena in rezidenčni glasbenik letošnjega festivala, karizmatični violončelist in dirigent Nicolas Altstaedt.

Na skrbno izbranih sedmih koncertih osrednjega programskega sklopa bodo obiskovalci festivala lahko opazovali, kako in kje vse lahko prepoznamo otroški duh v klasični glasbi. Z Bachovo pomočjo je violončelo naredilo svoje prve samostojne solistične korake, ki jih bo dan pozneje predstavil Altstaedt.

Na koncertu Nebeško življenje 9. septembra, ki bo eden od vrhuncev festivala, se bo Altstaedt skupaj z glasbeniki Komornega ansambla Festivala Maribor in z obetavno mariborsko sopranistko Niko Gorič ter Mahlerjevo pomočjo ozrl na to, kako si nebeško veselje predstavlja otrok.

Nekateri člani, ki sestavljajo festivalski ansambel, se bodo predstavili tudi posamično: godalni kvartet Dissonance, pihalni kvintet Slowind ter Tomaž Sevšek in Mikajel Baljan v nevsakdanjem duu harmonija in klavirja. Poleg tega se bodo poslušalci zasanjali ob nekaterih najlepših uglasbenih pravljicah v izvedbi nizozemskega pihalnega kvinteta Calefax.

Na večeru samospeva 11. septembra bodo sladokusci klasične glasbe z basbaritonom Josefom Wagnerjem in pianistom Christianom Schmidtom iz Avstrije spoznavali nekatere najzgodnejše skladateljske bisere Richarda Straussa in podoživeli nasprotje z deli zrelega Schuberta ter pri nas manj znanega angleškega skladatelja romantičnega sloga R. V. Williamsa.

Tik pred koncem festivala se bodo obiskovalci zabavali ob mešanici glasbe in čarovnije z angleško zasedbo The Classic Buskers, nato pa se bo festival 15. septembra sklenil z nastopom Simfoničnega orkestra SNG Maribor, ki ga bo vodil avstrijski dirigent Günter Neuhold, in mladega domačega pianista Maka Munija Mihevca.

Festival, ki ga je zasnovala in vrsto let vodila Brigita Pavlič, je dobil drugačno usmeritev z novo direktorico. Barbara Švrljuga Hergovich je povedala, da jo je festival navduševal že od nekdaj.

"Letošnji festival je naslednik predhodnih edicij, od tod otrok. Festival se rahlo navezuje na lansko programsko temo žensk, je nekoliko manjši, različne asociacije na otroško pa so razvidne v programski zasnovi," je dejala nova direktorica.

Ob tem je dodala, da bo letošnje leto zaznamoval še izrazitejši obrat k domačemu občinstvu. Vzporedno z osrednjim programom bo potekal Festival Maribor med otroki, namenjen bo otrokom in družinam. Na dogodkih v okviru festivala, ki nastaja v koprodukciji z Narodnim domom Maribor, SNG Maribor in Konservatorijem za glasbo in balet, organizatorji letos pričakujejo okoli 4200 obiskovalcev.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del