Quantcast
Radio1_v_zivo


Sodišče spet pritrdilo Ceglarjevi
| 23. 8. 2016 17:40
Sklep o imenovanju direktorice KD Krško je nezakonit
Ključne besede:     KD Krško    izbor direktorice    sodišče    sklep razveljavljen
 Katera bo obdržala stolček, nova ali
Katera bo obdržala stolček, nova ali "stara" direktorica?

Dino Bauk, odvetnik Katje Ceglar
PRENESI DATOTEKO
o opozorilu krškim svetnikom
Miran Stanko, župan občine Krško
PRENESI DATOTEKO
o sodbi Upravnega sodišča

16. avgusta se je iztekel mandat dotedanji direktorici Kulturnega doma (KD) Krško Katji Ceglar. Njeno mesto je zasedla Darja Planinc, ki jo je imenoval Občinski svet Krško. Najprej na redni junijski seji in po razveljavitvi tega sklepa na Upravnem sodišču, kjer je pravico iskala Ceglarjeva, in še enkrat na dopisni seji julija. Tudi zoper ta sklep je Ceglarjeva vložila tožbo, ker trdi, da Planinčeva ne izpolnjuje pogoja treh let dela na področju kulture.

 

 

Upravno sodišče znova ugotavlja, da je sklep o imenovanju Planinčeve nezakonit, čeprav je tokrat bil opremljen s formalno obrazložitvijo, kot je to zahtevalo sodišče po prvi razveljavitvi sklepa. Vendar pa iz te obrazložitve ni jasno, ali izbrana kandidatka izpolnjuje pogoj tri leta delovnih izkušenj na področju kulture, je povedal odvetnik Ceglarjeve Dino Bauk.

 

 

Sodišče je tako že drugič razveljavilo sklep Občinskega sveta Krško in ga hkrati opozorilo, da v ponovljenem postopku "ni vezan na prejšnjo odločitev o izbiri", saj njena "bistveno pomanjkljiva obrazložitev lahko pomeni, da je bil bistveno pomanjkljiv tudi postopek pred sprejemom odločitve". S tem sodišče »prijazno« pove, da je formalna pomanjkljivost sklepa o izbiri zelo verjetno posledica nezakonitosti odločitve same, saj ni mogoče ustrezno in zadostno obrazložiti, da izbrana kandidatka izpolnjuje pogoj treh let delovnih izkušenj v kulturi, je še vsebino sodbe pojasnil Bauk.

 

 

Odvetnik zdaj pričakuje, da krški svetniki ne bodo še tretjič sprejeli nezakonitega sklepa. Poleg tega upa, da ne bodo spet zaobšli strokovnega mnenja sveta zavoda, ki je za direktorico podprl Ceglarjevo.

 

Sodišče ni upoštevalo argumentov občine

 

Tako so se v Krškem odzvali na sodbo Upravnega sodišča glede izbire direktorice Kultunega doma. Župan Miran Stanko pravi, da je sodišče tudi drugič odpravilo sklep občinskega sveta iz procesnih razlogov, torej - ker naj ne bi zadostno obrazložili sklepa občinskega sveta. Sodišče se do vsebinskih vprašanj ni opredelilo in je odločitev sprejelo pred odgovorom na tožbo. Odločitev sodišča je zato po mnenju župana Stanka zanje nepričakovana in preuranjena, a jo je treba spoštovati.

 

Ker želijo, da bo Kulturni dom kljub tem zapletom nemoteno deloval in da ne bo pravne praznine, se bo že danes sestala občinska Komisija za volitve in imenovanja in imenovala vršilko dolžnosti direktorice. Župan Stanko pa je napovedal tudi pritožbo na omenjeno sodbo, saj sodišče ni upoštevalo njihovih argumentov, ki so jih pravočasno poslali.