Quantcast
Radio1_v_zivo


Za rento drobiž
| 28. 5. 2010 12:45
Bližnji sosedi nuklearke napovedujejo nepokorščino
Ključne besede:     renta    NEK    Franci Bogovič    Andreas Repše
krajani
Krajani se ne strinjajo z višino rente; v ospredju Andreas Repše.

Franci Bogovič, župan Krškega
PRENESI DATOTEKO
o delitvi nadomestila
Andreas Repše iz Spodjega Starega Grada
PRENESI DATOTEKO
o nestrinjanju krajanov

Za rento se krajani Spodnjega Starega Grada in Spodnje Libne borijo že 30 let, odkar imajo za sosedo nuklearko. Po umestitvi odlagališča za radioaktivne odpadke v krški Vrbini so zahteve za rento znova glasnejše, toda občina ima svojo „računico". Od 7,2 milijona evrov nadomestila, ki jih Občina Krško dobi z naslova radioaktivnih objektov, bi jih za individualno rento prebivalcem v 1500-metrskem pasu ob nuklearki namenila le 20 odstotkov ali dobrih 1,4 milijona evrov. Toliko sredstev je za rento tudi rezerviranih v proračunu.

Od rente bo tudi dohodnina

Krški svetniki so sinoči po dolgi razpravi podprli predlog občinske uprave o delitvi rente za radioaktivne objekte, čeprav so vsi imeli še kakšno pripombo. Precej je bilo govora o „načelu pravičnosti", ki pa nikoli ne bo moglo zajeti vseh, vedno bo kdo prizadet. Slišati je bilo tudi opozorilo, da bi bilo bolje govoriti o odstotkih kot o dokončnem znesku 500 evrov letno na prebivalca. Število upravičencev do rente namreč ne bo vedno enako, treba je upoštevati priselitve, nova rojstva in podobno.

Svetnik Miran Stanko je tudi opozoril, da bo od rente treba plačati dohodnino. Dohodnina se ne bi obračunala, če bi bila renta izplačana kot odškodnina, v tem primeru pa je treba dokazati škodo.

Župan Krškega Franci Bogovič se je strinjal, da je podrobnosti treba še doreči, in obljubil, da bodo pri končnem odloku nekatere pripombe upoštevali.

Vsilili so nam objekt, ki ga nihče noče

Krajani Spodnjega Starega Grada in Spodnje Libne so nad glasovanjem svetnikov razočarani, je povedal Andreas Repše. Poleg nuklearke so jim v neposredno bližino vsilili še odlagališče radioaktivnih odpadkov. Čeprav so enako oddaljeni od objektov kot krajani Vrbine, pa niso enako obravnavani. Zdaj se borijo, da bi od nadomestila dobili vsaj polovico denarja, torej 3,5 milijona evrov. Repše napoveduje, da bodo začeli z državljansko nepokorščino in bodo preprečili izgradnjo odlagališča.

Do rente ne bodo upravičeni krajani Vrbine, ker se bodo izselili. Da ne bi prišlo do zlorabe, pa je treba za delitev rente določiti še natančna merila. Pripravili naj bi jih že do junijske seje, denar za razvojne programe pa lahko koristijo takoj.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del