Quantcast
Radio1_v_zivo


Nevarna bakterija se ne širi
| 12. 8. 2016 11:52
V UKC Maribor sprejetih vrsta ukrepov
Ključne besede:     UKC Maribor    neavrna bakterija
 Največ primerov prisotnosti bakterije je na kliniki za kirurgijo.
Največ primerov prisotnosti bakterije je na kliniki za kirurgijo.

Darja Arko - strokovna direktorica o možnosti širjenja bakterije.
PRENESI DATOTEKO
Darja Arko - strokovna direktorica o možnosti širjenja bakterije.

V mariborski bolnišnici bakterija, odporna proti antibiotikom, še naprej povzroča preglavice. Kot smo že poročali, imajo na oddelkih intenzivne nege polne roke dela.

A kot poudarjajo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, se število okuženih z agresivnejšo bolnišnično bakterijo ne zvišuje. Tako kot na začetku poletja imajo še vedno dva okužena z njo. Se pa povečuje število bolnikov, pri katerih opažajo milejšo obliko te bakterije, a ti zaradi tega ne zbolijo, temveč so le nosilci te bakterije.

Po besedah vodje enote za obvladovanje bolnišničnih okužb Rajka Saletingerja imajo še vedno le dva okužena z agresivnejšo vrsto omenjene bakterije in od julija, ko so prvič o tem pisali mediji, niso zabeležili novih primerov. Ostali, v tem trenutku jih je deset, so le nosilci te bakterije.

Nekoliko je naraslo le število nosilcev z milejšo obliko bakterije, ki so jih v tem tednu zabeležili 20, a zaradi te bakterije nimajo težav. "Večkrat odporne bakterije so stalnica v vseh zdravstvenih ustanovah, to je problem sodobne medicine," je povedala strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko.

Da bi zajezili nadaljnje širjenje bakterije, ki sta jo v Maribor septembra lani prinesla bolnika z Reke, so v kliničnem centru sprejeli vrsto ukrepov, tudi preventivne narave. Bolnike z omenjeno bakterijo nameščajo v izolacijske sobe, zmanjšajo možnost kontaktov z drugimi bolniki in zdravstvenim osebjem, obiski so omejeni, obiskovalci pa morajo upoštevati navodila, še posebej kar zadeva higieno rok. Ker se nekateri tega ne držijo, se bodo vsi obiskovalci po besedah Arkotove morali po novem tudi pisno zavezati k upoštevanju navodil.

Največ primerov prisotnosti bakterije je na kliniki za kirurgijo, a organizacijski vodja te klinike Jože Ferk poudarja, da ne gre za kritične razmere.

Pred dvema dnevoma so zato začasno ustavili izvajanje programa na bolj občutljivi kardiokirurgiji, da bi preprečili prenose te bakterije na nove bolnike. V tem tednu je zato odpadlo pet operacij, ki jih bodo nadomestili takoj, ko bo mogoče. "Vse te operacije niso nujne," je povedal vodja Klinike za kirurgijo Jože Ferk, ki ocenjuje, da bodo že prihodnji teden lahko zagnali poln program.

Na ostalih oddelkih program teče nemoteno naprej. "Z vsemi temi ukrepi skušamo maksimalno zajeziti širjenje te bakterije. To ni nekaj takšnega, kar bi bilo zaskrbljujoče. Vse to delamo zato, da se zaščitimo, da ne bi slučajno te bakterije postale patogene," je še povedal Ferk. Za dokončno izkoreninjenje tega problema bi bilo po njegovih ocenah treba zgraditi nov oddelek.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - predsedniške volitve | Volilna pravila - lokalne volitve | Seznam predvajanih del