Radio1_v_zivo


9 stvari, na katere moraš pomisliti, preden imaš otroka
Radio 1 priporoča | 2. 8. 2016 6:00
Si pripravljen/a na najpomembnejšo življenjsko vlogo?
Ključne besede:     otroci    starši
SI res pripravljen/a na najpomembnejšo življenjsko vlogo?

Prihod novega družinskega člana prinese s sabo mnogo stvari. Od nepopisne sreče do neprespanih noči in ostalih preglavic, ki jih poznajo vsi starši.

Preveri 9 stvari, na katere je potrebno pomisliti, preden se odločita za naslednji življenjski korak.

1. Ali sta pripravljena na prvo mesto postaviti še koga drugega razen sebe

Ko imaš enkrat otroka, se življenje ne vrti več samo okoli tebe. Če si torej želiš potovati po svetu ali delati na svoji karieri, premisli, če ne bi raje za kakšno leto prestavil/a odločitev o novem družinskem članu. 2. Ali imata dovolj prostora za otroka 

Za otroka seveda ne potrebuješ vile ali dvorca, vseeno pa je pomembno, da imata v stanovanju vsaj toliko prostora, da lahko nekam postavita njegovo posteljico in morda gugalnik. Ne pozabita pa tudi na vse mogoče igrače, ki pridejo zraven. 3. Sta pripravljena pozabiti na nočno življenje 

Če sta velika žurerja, se morata zavedati, da prihod otroka to v veliki meri spremeni. Sicer se lahko dogovorita za varstvo, ali pa se pri večernih izhodih izmenjujeta, ampak stanje po otroku nikoli več ne bo takšno, kot je bilo prej. 4. Kdo bo skrbel za otroka, ko bo eden od vaju v službi? 

Ne samo, da je pomembno, da ugotoviš, do česa vse si upravičena, ko rodiš, je ključnega pomena tudi klepet s tvojim partnerjem glede nege otroka - kdo bo vzel porodniški dopust in koliko, predvsem če ima mama takšnoslužbo, pri kateri si težje privošči enoletni izostanek. 5. Kako vajina starost vpliva na uspešnost zanositve?

Ženska starost ima lahko močan vpliv na uspeh zanostive. Stopnja rodnosti se s starostjo premosorazmerno manjša, zato vseeno ne odlašajta predolgo, sploh če si želita imeti več otrok. S starostjo pa lahko pride tudi več zapletov in kritičnih nosečnosti. 6. Ali sta finančno pripravljena  imeti otroka?

Otroci stanejo. Plenice, krpice, oblačila. Vzemita v obzir, da se bosta morala marsičemu odpovedati, zato da bosta lahko svojemu otročku nudila največ kar lahko. 7. Se lahko odpovesta večurnemu spanju?

Težko je iti mimo neprespanih noči, ko govoriomo o novorojenčku. Sploh novi starši mnogokrat potarnajo nad manjkom spanca, zato ne mislita, da bo vajina situacija drugačna. Če sta vajena spati 10 ur in več, pomislita, če lahko spita samo 4 ure pa še to z vmesnimi prebujanji, ko se dojenček še doji na mamini dojki. 
8. Ali sta srečna v partnerski vezi? 

Stabilno razmerje je najboljši temelj za ustvarjanje družine. Časi, ko je družba pričakovala, da se dva poročita in imata otroka, so že davno minili, vendar je še vedno zelo pomembno, da sta bodoča starša v močnem in predanem odnosu s svojim partnerjem, preden se odločita za otroka. V upanju, da bo dojenček "popravil", kakršne koli težave, ki jih imata kot par, je recept za katastrofo.9. Zmoreta odgovornost? 

Kako se počutita, ko sta v bližini drugih otrok? Sta kdaj skrbela za nečakinjo, nečaka in zamenjala kakšno pleničko? Pomembno pa je tudi da se svojemu partnerju dovolj zaupaš, da bo znal tudi sam poskrbeti za otroka, ko tebe morda ne bo zraven.