Quantcast
Radio1_v_zivo


Policija: v soboto na pot premišljeno!
| 29. 7. 2016 6:01
V okviru ukrepov po najvišji stopnji varovanja bodo zapore trajale samo nujno potreben čas
Ključne besede:     Policija    Putin    zapore cest    zdravstvo    Gorenjska
V Lescah bo stacioniran dodaten policijski helikopter z medicinsko opremo in posadko ...

Varnostni in drugi ukrepi ob udeležbi visokih gostov na slovesnosti pri Ruski kapelici so izjemen operativni izziv za policijo in druge službe.

Robert Sušanj, direktor Uprave za policijske specialnosti na Generalni policijski upravi, je poudaril, da se policisti na varovanje komemorativne slovesnosti intenzivno pripravljajmo že dlje časa. Kot je dejal, "ne gre le za varnostni vidik, ki je naša primarna naloga, ampak tudi za velik organizacijski izziv, saj je policija v vsaki poletni turistični sezoni že tako in tako obremenjena. Razumemo pa tudi težave, do katerih bi lahko prišlo, pred očmi imamo, kako bi lahko sam dogodek vplival na krajane, na ljudi, zato načrtujemo številne ukrepe, da bi te težave čimbolj omilili in se tako izognili morebitni slabi volji. Z veseljem ugotavljamo, da je odziv javnosti dober, da si ljudje želijo prilagoditi svoje opravke in bodo zato upoštevali naša priporočila".

Pri načrtovanju smo zaradi zgoščenega prometa upoštevali, da lahko pride tudi do podaljšanja reakcijskega časa ekip nujne medicinske pomoči na nekaterih območjih ob tej trasi. Da bi se izognili morebitnim zapletom pri nujnih medicinskih prevozih, smo z Osnovnim zdravstvom Gorenjske sklenili dogovor, po katerem bodo zagotovili dodatno reševalno vozilo z zdravnikom za območje Kranjske Gore, za vsa ostala območja pa bo v Lescah stacioniran dodaten policijski helikopter z medicinsko opremo in posadko. Vse z namenom, da bi bili morebitni življenjsko ogroženi prebivalci čim hitreje prepeljani v ustrezne zdravstvene ustanove.

Na dan obiska bo med 7.00 in 23.30 veljala tudi omejitev zračnega prostora nad določenimi območji. Omejitev je objavljena pod številko A0906/16 na spletnih straneh Kontrole zračnega prometa Slovenije. Zaradi velikega števila vzletišč na Gorenjskem poudarjamo, da velja tudi prepoved letenja z jadralnimi padali.

V času obiska bo promet na območju Gorenjske in Ljubljane občasno moten oziroma na posameznih relacijah popolnoma onemogočen. Vendar bodo zapore trajale samo toliko časa, kolikor bo potrebno, in bodo ukinjene takoj, ko zanje ne bo več razlogov. Promet preko Vršiča (iz obeh smeri) bo delno onemogočen že v petkovih večernih urah, kar bo trajalo do preklica. Poleg že veljavne Odredbe o omejitvah prometa na cestah v RS za posamezne vrste vozil so za območje Gorenjske in Ljubljane načrtovali dodatno prepoved prometa za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kg. Zato je bila izdana posebna Odredba o prepovedi prometa na cestah v RS, katere namen je predvsem razbremeniti lokalni promet na vzporednih cestah. Odredba bo preklicana takoj, ko bodo zanjo prenehali razlogi.

Vsem, ki imajo v soboto, 30. julija, namen potovati v smeri proti Gorenjski, priporočamo, da pot načrtujejo v zgodnjih jutranjih in zgodnjih dopoldanskih urah. Na želeno - končno destinacijo morajo priti pred poldnevom. Gorenjska avtocesta bo namreč za določen čas popolnoma zaprta v obe smeri! V prvi polovici popoldneva bo povsem zaprta v zgornjem delu, med Brnikom in Hrušico, takoj ko bo mogoče, v drugi polovici popoldneva, bo ta del avtoceste ponovno sproščen oziroma se bo popolna zapora preselila nižje, od Naklega proti Ljubljani. Pozno popoldne oz. zgodaj zvečer pa že predvidevamo, da bo povratek po gorenjski avtocesti ponovno omogočen.

"Vsem svetujemo, naj bodo - če se bodo že odpravili na pot - v prometu strpni in naj čas potovanja prestavijo oz. prilagodijo glede na obvestila o trenutnih zaporah cest. V času zapor lahko uporabljajo vzporedne ceste in druge alternativne povezave, kjer pa lahko prav tako pričakujemo več prometa kot običajno. Vozniki naj spremljajo prometne informacije preko medijev, prometno signalizacijo ter spletno stran www.promet.si Prometnoinformacijskega centra (PIC). Prav tako naj spoštujejo ukaze in navodila policistov. Naredili bomo vse, da bo promet oviran v najmanjši možni meri, zato bomo promet nadzirali tudi iz zraka."

Preusmeritve prometnih tokov s severa bodo potekale v smeri Štajerske in Italije, enako tudi iz smeri Hrvaške. Pri urejanju prometa intenzivno sodelujemo tudi s tujimi varnostnimi organi, zato sem nam bosta pridružila kolega iz Avstrije in Hrvaške. Hrvaški policist bo s slovenskim sodeloval v nadzornem centru DARS-a v Dragomlju, avstrijski pa prav tako s slovenskim v nadzornem centru DARS-a na Hrušici (Karavanke). Vloga vseh je pravočasna izmenjava informacij in kakovostno ukrepanje, da bo promet čim manj oviran.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del