Radio1_v_zivo


Poziv opozicije
| 28. 7. 2016 8:26
Župan naj razmisli o odstopu
Ključne besede:     Maribor    župan    odstop
 Pozivi k odstopu župana  dr.Andreja Fištravca se vrstijo drug za drugim.
Pozivi k odstopu župana dr.Andreja Fištravca se vrstijo drug za drugim.

Politikantskih potez mariborskega župana mesto, ki je na finančnem in moralnem dnu, ne potrebuje. Edina rešitev za Maribor je takojšen odstop župana Andreja Fištravca in razpustitev mestnega sveta ter predčasne volitve. Pozivi k odstopu prihajajo iz strank SMC, SDS, LPR in NLS, k odstopu pozivajo tudi samostojni svetniki.

Vodja kluba samostojnih svetnikov Aktivni Maribor Sašo Papp, ki je pred letom dni skupaj s še tremi drugimi člani izstopil iz svetniške skupine Liste župana Andreja Fištravca in tako omajal moč koalicije v mestnem svetu, ocenjuje, da so županove izjave absurd. "Ravno on in njegova ekipa namreč vedno zavrne vse, kar ni njihovo. Zdaj, ko mu pri vsakem zamahu teče voda v grlo, bi pa sodeloval s svetniki le na programski ravni. To je popolnoma neresno in še ena izjava za v politične anale."

V prav tako opozicijski Listi za pravičnost in razvoj (LPR) ocenjujejo županovo potezo za "slepilni manever in norčevanje iz volivcev z namenom, da postane njegovo delovanje in delovanje javnih podjetij popolnoma brez nadzora", je povedala mestna svetnica omenjene stranke Lidija Divjak Mirnik.

Tudi ona je pozvala župana k takojšnjemu odstopu. "V LPR bomo vsem svetniškim skupinam predlagali takojšnjo razpustitev mestnega sveta in nove volitve, ki bodo omogočile nadzor nad porabo javnega denarja," je dodala. Sami imajo sicer v mestnem svetu le dva sedeža, zato bodo potrebovali pomoč številnih svetniških kolegov.

V SMC, ki je druga najmočnejša sila v mestnem svetu, takoj za Fištravčevo listo, so takšno odločitev župana pričakovali. "Razmere v mestu so takšne, da Maribor nujno potrebuje suvereno ekipo z močno podporo v mestnem svetu. Vsak dan, ko mesto vodijo tisti, ki tega ne zmorejo, je za Maribor izgubljen dan," je povedal mestni svetnik SMC Andrej Špenga.

Od župana pričakuje pojasnila in predstavitev nadaljnje vizije vodenja mesta, zatem pa se bodo odločili o nadaljnjih korakih. "Županu predlagamo, da razmisli o svojem odstopu," je dodal.

V Fištravčevi svetniški skupini županovo odločitev razumejo. "Vsi, ki smo aktivni udeleženci v mestni politiki, kot tudi tisti, ki jo redno spremljajo, vemo, da je delitev na 'vaše in naše' predstavljala krč. Ta krč je sedaj župan s svojo odločitvijo sprostil in presekal gordijski vozel," je povedal vodja Liste župana Andreja Fištravca Saša Pelko.

Prepričan je, da bo že na naslednji seji mestnega sveta boljše vzdušje. Po ocenah Pelka "se bo zdaj bolj evidentno videlo, katere svetniške skupine in svetniki so konstruktivni in kdo bo destruktiven, populističen in politikantski".