Radio1_v_zivo


Na Gačah bomo spet smučali
| 27. 7. 2016 17:53
Občina Semič in podjetje Smuk iz Ljubljane združila moči
Ključne besede:     Snučišče    Gače    Semič    podjetje Smuk
Igor Rupnik, Peter Goltnik in Polona Kambič
Igor Rupnik, Peter Goltnik in Polona Kambič po podpisu pogodbe za Gače

Smučišče Bela na Gačah lansko zimo po mnogih letih ni obratovalo, malo je bila sicer kriva zima, lastniku – družbi Iskra je zadnjih nekaj let prinašalo izgubo in so se odločili, da se s tem ne bodo več ukvarjali. Smučišče z vso opremo so želeli prodati za 280 tisoč evrov in se zgubarskega posla rešiti.

 

Ponudba je pritegnila tudi podjetje Smuk iz Ljubljane, ki že upravlja smučišče Macesnovec pri Ratečah. Srečali so se s semiško županjo Polono Kambič, beseda je dala besedo in prišlo je do dogovora, kako rešiti smučišče. Za ene in druge je bila cena, ki jo je postavila Iskra, previsoka. Tako so se odločili, da bo občina odkupila vodovodno in elektro infrastrukturo, za kar bo odštela 100 tisoč evrov, podjteje Smuk pa bo odkupilo vso opremo za 180 tisoč evrov. S tem so se strinjali svetniki, zadovoljni pa so tudi lastniki na Gričicah, ki so že pokazali dobro voljo in pokosili smučišče.

 

Danes dopoldne so kupoprodajno pogodbo tudi že podpisali, v imenu prodajalca član uprave Iskre Peter Goltnik, v imenu podjetja Smuk prokurist Igor Rupnik in v imenu občine županja Polona Kambič. Ob tem je Goltnik dejal, da Iskra ni najbolje znala in zmogla upravljati s smučiščem, ker to pač ni njena primarna dejavnost. Prepričan pa je, da bo Smuku to uspelo.

 

Rupnik je povedal, da bodo morali za pridobitev vseh dovoljenj, ki so potekla, opraviti obsežna vzdrževalna dela in najti nadomestilo za že prej odprodane štiri snežne topove, zato bodo v zagon smučišča morali vložiti še najmanj 100 tisoč evrov. Zato pričakuje tudi podporo še ostalih dolenjskih občin, pa tudi širše – iz Posavja in kočevskega območja. Predvideva, da bodo v 40 dneh uspeli smučišče usposobiti in že to zimo naj bi na njem spet smučali.

 

Da se je zgodba tako razpletla, je zadovoljna tudi županja Kambičeva. Kupljeno infrastrukturo – vodovod Srednja vas - Gače s pripadajpčimi objekti in dve transformatorski postaji bodo namreč v prihodnjih letih nadgradili in usposobili za oskrbo naselja Gričice. Tudi Kambičeva upa na sodelovanje občin iz celotne jugovzhodne regije, saj je Gače edino belokranjsko-dolenjsko smučišče. Predvsem pa poudarja, da smučišča ne bo brez smučarjev. Zato že sedaj vabi vse smučarske navdušence, da pridejo pozimi smučat na domače smučišče na Gačah, ter šole in vrtce, da zimske športne dneve organizirajo na Gačah.